Avui dia tots estem força acostumats a veure gent amb tatuatges de tot tipus i per tot el cos. Però un tatuatge és més que un dibuix fet en tinta sobre la pell. Per això avui us parlem de les novetats que estan tenint lloc avui en el món dels tatuatges.

.

Tattoo mapping

Començarem amb un projecte de mapping sobre la pell. Com diu la viquipèdia, el vídeo mapping és una tecnologia de projecció utilitzada per a convertir objectes de format irregular en una superfície de projecció. Utilitzant programari especialitzat, es projecten objectes virtuals de dues o tres dimensions. Utilitzant aquesta informació, el programari pot interaccionar amb un projector per encaixar amb una determinada imatge a la superfície d’aquell objecte

The Creators Project ens presenta l’obra dels germans bessons portuguesos Oskar i Gaspar: Ink Mapping: Video Mapping Projection on Tattoos. Els bessons han portat enguany a la vida els tatuatges dels artistes Eduardo Cavellucci i Igor Gama en el primer esdeveniment en viu de tattoo video mapping a Lisboa. Van fer servir el cos humà com una pantalla on projectar i van transformar el body art en un espectacle dinàmic. Fent servir els tatuatges dels models com a base, l’Oskar i el Gaspar van construint representacions visuals laberíntiques.

Us deixem aquí l’enllaç de Vimeo on podeu veure aquesta obra. L’equip de productors del vídeo diuen que no s’ha fet servir cap mena de postproducció a l’hora d’editar el vídeo, per tant les imatges que veiem són gravades en directe.

Tattoos de LED

Anant una mica, bastant, més lluny, us parlem d’una altra tendència que està començant a sorgir: la implantació de llums LED sota la pell.

La iniciativa ve de Grindhouse Wetware,una companyia de biotecnologia de Pittsburgh, Pennsylvania, que es dedica a crear tecnologia que augmenta les capacitats humanes. Segons els directius de la companyia, els membres de la comunitat de biohackers demanava des de fa molt poder tenir tatuatges que s’il·luminaven, i per això es van posar en contacte amb la companyia, que ja havia creat altres implants tecnològics.

El dispositiu es diu NorthStar, és de la mida d’una moneda gran i el procediment per instal·lar-lo requereix tan sols 15 minuts. Tot i que no és excessivament gran, estan treballant per fer-lo encara més petit i que així el seu ús sigui més generalitzat.

I com funciona aquest dispositiu? Un cop implantat sota la pell on prèviament s’haurà fet el tatuatge, el dispositiu el retro il·lumina, ja que les llums LED resplendeixen tot i trobar-se a un nivell sub-dèrmic. Quan es col·loca un imant en el dispositiu, les seves cinc llums LED comencen a fer pampallugues. Després de deu segons, tornen al mode repòs. Calculen que s’encendrà unes 10.000 vegades abans que les bateries morin i ja no puguin ser recarregades. Un cop això passi el dispositiu s’ha de treure quirúrgicament.

La idea és que en el futur el dispositiu, a més d’encendre llums, enviï informació biomètrica com el sucre a la sang o la pressió arterial. Una altra funció seria que fos un comandament programable via smartphone que ens permetés obrir la porta del cotxe, per exemple. El cofundador de Grindhouse Wetware, Tim Cannon, un dels que s’ha fet implantar el NorthStar, afirma que serà imprescindible per controlar l’Internet de les Coses.

Tatuatges biomètrics

Coneguts també com a Tech Tatts, aquests singulars tatuatges permeten, per exemple, detectar elements tòxics a l’aire, patògens o lesions en el cos d’un soldat o si el seu nivell d’ estrés és molt elevat. Els creadors d’aquests tatuatges afirmen que permeten oferir informació més precisa durant un rang de temps més ampli.

Destaquen també que podrien ser una opció molt interessant pels pares que volen tenir localitzats els seus fills per evitar que es perdin.

Ara queda per veure si aquesta idea supera el seu plantejament inicial i dóna el salt a l’ús massiu que gaudeixen ara les polseres quantificadores per exemple.

White tattoos for white Christmas

D’altra banda, una cosa que s’ha posat força de moda aquest any, són els tatuatges temporals, però no els típics i complicats de henna o els ronyosos que venien a les bosses de patates.

A l’estiu vam poder veure a les platges tatuatges daurats imitant joies, seguint una tendència que es va posar de moda a Dubai, on els tatuatges eren, ups, d’or de 24 quirats…

I ara, per Nadal, han sortit els tatuatges blancs que decoren el cos com si fossin flocs de neu amb imatges de muntanyes nevades. Aquests són de la marca Mr Kate i duren quatre dies.

Tatuatges literaris

La companyia de tatuatges temporals Litographs ha regalat els seus tatuatges a 2.500 participants a la “World’s Longest Tattoo Chain”. Cada participant seleccionat ha rebut un tatuatge temporal amb una frase de l’obra Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll, i tots ells junts formaran tot el text del llibre.

Les fotos dels tatuatges es pengen a la web de Litographs, on els visitants poden llegir els dotze capítols en format tatuatge.

La propera cadena de tatuatges es basa en l’obra de Carrol A través del mirall, i pots apuntar-te ja a la llista d’espera per a formar part de la cadena.

I tu, quin d’aquests tatuatges et posaries?

.

.

.

Selene Baca.

A %d bloguers els agrada això: