“Aserejé ja de je
de jebe tu de jebere
seibiunouva majavi
an de bugui an de güididípi”

Què, oi que heu sentit la cançó al vostre cap? Ara potser se us “enganxa”. Quan ens passa això, no aconseguir treure’ns una cançó del cap, estem patint un fenomen que en anglès s’anomena earworms o imatges musicals involuntàries. Es tracta d’un fenomen molt comú: segons un estudi almenys un 92% de les persones l’experimenten almenys un cop a la setmana.

Un altre estudi de l’any 2011 afirma que  l’exposició repetida o recent d’una cançó pot  ser una de les causes associades a imatges  musicals involuntàries. Una altra causa està  relacionada amb la memòria. Anar a un lloc  on vau escoltar per primera vegada una cançó  pot fer que la vostra memòria s’activi i la porti  de nou a la vostra ment. Aquest procés es coneix com associació.

Els estats afectius també poden influir en l’adquisició d’imatges musicals involuntàries. Per exemple, si vau escoltar moltes vegades una cançó el primer cop que vau patir una decepció amorosa és comú recordar aquesta cançó si torneu a experimentar la mateixa emoció. Això passa perquè el cervell aprèn a associar una emoció determinada amb una melodia particular. De fet, alguns científics de la Universitat de Montreal pensen que els earworms poden ajudar-nos a reconèixer què estem sentint.

Llavors, què passa exactament en el nostre cervell quan no podem treure’ns una cançó del cap? En un principi, arxivem les cançons (i altres informacions) a la memòria temporal, al lòbul temporal, a una zona anomenada bucle fonològic. Però sembla ser que algunes cançons tenen unes característiques que fan que la melodia es repeteixi una i una altra vegada, de manera que s’acaba gravant més profundament en el nostre cervell. A més, sembla ser que aquella gent que pateix transtorns de dèficit d’atenció tendeix menys a obsessionar-se per una cançó concreta, mentre que els obsessius-compulsius ho fan molt més.

Hi ha alguna manera de poder esborrar aquesta cançó de la nostra ment? Es recomana enfocar-nos en una altra activitat que ens obligui a fer servir la memòria a curt termini. També podria ajudar escoltar i cantar la cançó sencera, ja que els earworms són fragments molt curts que es van repetint i per tant completar la cançó podria ajudar-nos a tancar el cicle i oblidar-nos-en.

I és clar, també podem escoltar una altra cançó, però correm el risc que se’ns enganxi!

Per si ho voleu provar, us deixem amb la que per Spotify és la cançó de l’estiu 2015. Bona sort!!!!

.

.

.

.

.

Selene B.

Font: hipertextual.com

%d bloggers like this: