Un nou algoritme, dissenyat per la Universitat de Michigan aconsegueix detectar la mentida en una cara amb major precisió que el propi ésser humà.

Saber si una persona menteix o diu la veritat pot ajudar els processos judicials. i els resultats van demostrar que és molt més precís que els propis éssers humans. Els investigadors de la Universitat van treballar amb The Innocence Project, una organització pública americana dedicada a exonerar les persones injustament condemnades a través de proves d’ADN i que vol la reforma del sistema de justícia penal per prevenir condemnes injustes. Per comprovar l’eficàcia d’aquest algoritme es van analitzar 121 vídeos i, gràcies a les seves conclusions, els advocats van poder demostrar que els testimonis havien mentit en 235 casos i que en 88 la confessió era falsa.

En general, no som grans detectors de mentides. El nostre cervell és capaç de determinar el 59,9% de les vegades que una persona menteix, un percentatge superior en el cas dels professionals, que poden diferenciar una cara que no menteix en un 65% de les ocasions. L’algoritme va identificar correctament a les persones que deien la veritat en un 75% dels casos.

Tot i així detectar mentides no és cosa fàcil, i no està clar que aquest algoritme funcionés al cent per cent. El rostre humà és molt complex, intervenen milers de músculs. Gràcies a estudis sobre comunicació verbal i quinèsia se sap que hi ha emocions o pensaments que poden fer que el nostre rostre “reaccioni” de manera similar que quan menteix, i això pot ser malinterpretable. El Dr. Paul Ekman, considerat un dels 100 millors psicòlegs del món i pioner en l’estudi de les emocions,  porta anys plantejant-se la possibilitat d’elaborar un “diccionari d’expressions facials”. És possible? Seria vàlid? És molt incert i malauradament ens atrevim a dir que aconseguir saber quan algú menteix sense marge d’error és impossible. Si us interessa aquest tema i voleu una mica d’entreteniment potser us agradi la sèrie de televisió Lie to me, inspirada en la feina del Dr. Paul Ekman.

.

.

.

.

.

Selene B.

.

.

Fonts:

Newscientist.com

Blogthinkbig.com

A %d bloguers els agrada això: