“A partir de la posta de sol i fins la mitjanit”. Aquesta és la frase que apareix al programa de Lluèrnia del 2015, darrere un fons groc i lluminós. Segurament molts us estareu preguntant què és Lluèrnia. La Clàudia Coll ens ho explica.

El 7 de novembre, Olot va apagar els llums del centre de la ciutat al mateix moment que el sol s’acomiadava, deixant pas a un gran espectacle lluminós anomenat Lluèrnia. Ja és el quart any consecutiu que la terra dels volcans atrau curiosos de diferents indrets a formar part d’aquesta gran exhibició, que dura fins la mitjanit.

El centre de la ciutat es converteix durant unes hores en un festival de foc i de llum, on artistes visuals, coreògrafs, arquitectes, companyies de teatre, escultors, escenògrafs, mestres, malabaristes, nens i nenes, alumnes i professores de l’Escola d’Art, fotògrafs, castellers, dracs i diables , veïns i veïnes posen el seu “gra de llum” i col·laboren en aquest projecte.

En aquesta quarta edició es van poder observar 57 muntatges distribuïts per tots els racons del centre de la ciutat, bastint un clima de màgia i de serenitat. Els carrers es van omplir de gent, de flaixos i de cridòria davant de les diferents creacions dissenyades per a tots els gustos. Entre totes aquestes, cal ressaltar la creació de Xevi Bayona, director artístic del festival, que juntament de la mà d’Adrià Villarejo i Alba Colomer van aconseguir que centenars de persones pugessin amb llanternes fins al cràter del Volcà Montsacopa. Un cop allà, es podia observar la recreació del naixement del Volcà, acompanyat de música i d’una gran instal·lació que ajudava a què després de molts i molts anys, el Volcà cobrés vida de nou.

A part d’aquest muntatge impactant, també cal destacar-ne d’altres com els teatres d’ombres que van realitzar nens de les diferents escoles de la Garrotxa que decoraven tot el Firal, el Vol de les Papallones d’Interiors A2 Estudi, les Inflorescències volcàniques de la Placa Clarà i els nenúfars fets pels Alumnes de l’Escola d’Art exposats al claustre del Carme com a homenatge a Monet.

Aquest és només un breu resum de les 57 composicions que il·luminaven la ciutat, però com tots sabeu, hi ha tants gustos com colors, així que us esperem a tots l’any vinent al Festival Lluèrnia perquè pugueu observar i escollir personalment quina és l’obra o l’espectacle que més us ha encès.

Clàudia Coll

A %d bloguers els agrada això: