Ja sabem que has sentit a parlar dels bitcoins, però no saps què és. O potser ni tan sols n’has sentit a parlar mai. Però probablement canviaran les nostres vides abans del que ens pensem.

Vols saber què són, com funcionen i qui hi ha darrera dels bitcoins? T’expliquem les informacions bàsiques.

Què és el bitcoin?

El bitcoin (símbol: ฿; abreviatura: BTC és una moneda digital o criptomoneda (moneda que que usa criptografia per xifrar les transaccions d’usuari a usuari) creada el 2009 per Satoshi Nakamoto, qui probablement no és una persona real sinó un grup d’enginyers.

Com funciona?

Tal i com la seva pàgina web defineix:

“Bitcoin fa servir tecnologia peer-to-peer o “entre iguals” per operar sense bancs; la gestió de les transaccions i l’emissió de bitcoins es du a terme de forma col·lectiva per la xarxa. Bitcoin és de codi obert; el seu disseny és públic, ningú és amo o controla Bitcoin i tothom pot participar.”

“Bitcoin us permet pagar amb un dispositiu mòbil en dos senzills passos: escanejar i pagar. No hi ha necessitat de passar la targeta, teclejar un PIN o signar res. Tot el que necessiteu per rebre pagaments amb Bitcoin és mostrar el codi QR en la seva aplicació de moneder i deixar que el seu amic escanegi el seu mòbil o ajuntar els dos telèfons (usant la tecnologia NFC).”

“Com a usuari nou, podeu començar amb Bitcoin sense entendre els detalls tècnics. Un cop tingueu instal lat un moneder en el vostre ordinador o dispositiu mòbil, es generarà la primera direcció Bitcoin i podreu crear més quan ho necessiteu. Podeu donar la vostra adreça als amics perquè us paguin o viceversa. De fet, és similar a com funciona el correu electrònic, excepte que les direccions Bitcoin haurien de ser usades una única vegada.”

En principi, no sembla complicat. Només cal posar-se d’acord amb altra gent per fer els pagaments en aquesta moneda. Un cop arreglat això, no hi ha intermediaris, ni bancs, ni despeses intermitges.

Ara bé, com tota la tecnologia nova, hi ha apartats més complexos, sobretot per fer les transaccions més segures i on comprar bitcoins.

Qui és Satoshi Nakamoto?

Nakamoto és, com hem dit abans, el creador del bitcoin el 2009. A mitjans del 2010 va transferir el control a Gavin Andresen i va desaparèixer. Tot i que el nom que fa servir és japonès, es dubta que sigui d’aquest país ja que el programari dels bitcoins no està documentat en aquest idioma. Hi ha moltes teories sobre qui és el veritable creador dels bitcoins, però a hores d’ara no hi ha certeses.

I el Nobel d’Economia?

A tot això, el comitè del Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel (Premi en Ciències Econòmiques en memòria d’Alfred Nobel), en poques paraules, el Nobel d’Economia, ha nominat al creador (o creadors) del Bitcoin a candidat a rebre el prestigiós guardó. Bé, de fet ha estat un professor d’Economia en la Universitat de California -Los Ángeles (UCLA), Bhagwan Chowdhry, qui ha fet la proposta al Sveriges Riksbank.

Els dubtes que envolten al cas que finalment guanyi el guardó en el futur és si Nakamoto, sigui qui sigui es presentarà a recollir el premi en la cerimònia formal de desembre. I és que Satoshi és, literalment, un fantasma. Ningú sap del cert si és una persona o un grup de persones, o fins i tot, un grup de grups. No es coneix ni edat, ni nacionalitat ni tan sols quantes persones van participar en el desenvolupament de la criptomoneda.

El més probable és que Nakamoto no rebi el premi. No hi ha precedents de premis Nobels atorgats a persones anònimes! Però el simple fet de la nominació és molt important de cara a la normalització i la difusió d’una moneda virtual que funciona sense governs i sense bancs.

.

.

.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: