“Earlier this week we made a mistake. By cancelling two sessions we sent an unintended message that SXSW not only tolerates online harassment but condones it, and for that we are truly sorry.” Així comença el seu post el director del South by Southwest, Hugh Forrest, en relació a la cancel·lació de dues conferències sobre videojocs previstes per a l’edició de 2016.

.

clica la imatge per llegir la nota

.
El passat 26 d’octubre, el South By Southwest (SXSW), festival de música, cinema i interacció que te lloc cada any a Austin (Texas, EUA), considerat un dels esdeveniments de cultura i tecnologia més importants del món, cancel·lava dues conferències sobre discriminació i videojocs. Les raons? “Hem rebut nombroses amenaces de violència per aquestes xerrades, per la qual cosa ens sembla difícil que vagi a haver-hi un clima cívic i respectuós”, van explicar els organitzadors del SXSW.

Aquesta cancel·lació va fer saltar les alarmes: tornava a primera pàgina el Gamergate.

El Gamergate va esclatar l’estiu de 2014, quan alguns usuaris de plataformes de 4chan i Reddit van començar a fer servir el hashtag #Gamergate per queixar-se d’una suposada conspiracio de feministes, periodistes i activistes que farien servir arguments de crítica social contra el masclisme per abaixar la qualitat dels videojocs. Des de llavors, algunes desenvolupadores com Anita Sarkeesian han estat sotmeses a una campanya d’assetjament i amenaces (de violació, de mort i de tirotejos si feien conferències) que les han mantingut apartades de la vida pública i sovint de la mateixa professió.

Quan enguany el SXSW va donar a conèixer les conferències de l’apartat interactiu, es va trobar amb que dues van obrir una caixa de trons: la que portava per títol Level Up: Overcoming Harrassment in Games (Següent nivell: superant l’assetjament en els videojocs) i SavePoint: A Discussion on the Gaming Community (Punt de salvaguarda: una discussió a la comunitat de jugadors).

Ràpidament, Hugh Forrest va informar que s’havien rebut nombroses amenaces de violència, i que per tant es va decidir treure aquestes conferències de la programació del festival per tal de garantir la seguretat dels participants.

Davant l’allau de comentaris a la premsa i a les xarxes socials que la decisió del SXSW era un reconeixement al poder de la violència i les amenaces, la direcció del festival ha tirant enrere la decisió i ha reprogramat les dues conferències, tal i com han afirmat en la seva pàgina web. Ara bé, el fet que afirmin que estan treballant amb les autoritats perquè aquestes dues conferències siguin el més segures possible no tranquil·litza molt ni dóna la imatge de seguretat en la programació que haurien de donar després de, com ells mateixos han dit, haver comès un terrible error.

.

.

.

.

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: