Rube què? De què estem parlant? Us ho expliquem en cinc punts:

PUNT 1. Rube Goldberg és el nom d’un caricaturista, escultor, escriptor i enginyer nord-americà guanyador del premi Pulitzer. Va treballar com a humorista gràfic per diferents diaris i va crear varies tires còmiques. Però el que li va donar veritable fama va ser la tira “Les invencions del Professor Lucifer Gorzonzola Butts”, on dibuixava diagrames esquemàtics que presentava com uns invents extravagants, tan complicats i plens de passos intermitjos sense cap sentit que resultaven còmics.

PUNT 2. L’obra de Rube Goldberg va donar lloc a la màquina Rube Goldberg: un aparell excessivament sofisticat que realitza una tasca molt simple d’una manera deliberadament molt indirecta i elaborada, normalment fent ús d’una reacció en cadena. Una màquina de Rube Goldberg té generalment menys de deu pasos. Actualment hi ha trobades i competicions científiques per tot el món per crear nous invents impossibles.

PUNT 3. Rube Goldberg és l’única persona que ha donat lloc a un adjectiu en anglès. El diccionari Merriam–Webster va adoptar l’any 1931 “Rube Goldberg” com un adjectiu per definir fer quelcom simple d’una manera excessivament  complicada i innecessària. També s’aplica per classificar aparells o software generalment més complicats del necessari.

PUNT 4. Un moment, això em sona!!!!! Que no serien màquines de Rube Goldberg les boges màquines dels “invents del TBO”? Els invents del professor Franz de Copenhagen varen fer la delícia de petits i grans durant els anys del franquisme. “Los grandes inventos del TBO” va ser una secció humorística fixa del setmanari còmic TBO a partir de 1943, on es descrivien detalladament invents estrafalaris, a vegades altament complexes, amb una finalitat banal. I sí, la inspiració va venir directament de la clàssica tira còmica de Rube Goldberg. Varen ser varis els dibuixants que es varen fer càrrec de la secció, destacant el dibuixant i pèrit mecànic Ramon Sabatés, que va arribar a dibuixar més de 1.000 d’aquests invents, els invents del recordat professor Franz de Copenhagen!!!!!

PUNT 5. I si sou dels que pensen que… només són unes idees de quatre friquis de la ciència i la mecànica… doncs heu de saber que les Rube Goldberg també han arribat a formar part de treballs audiovisuals ben elaborats com ara anuncis, videoclips i inclús en pel·lícules de cinema o sèries de televisió…

Fa unes setmanes 3M (la multinacional darrera dels Post-it, la Cinta Scotch o els Scotch-Brite) va presentar un nou anunci per recordar-nos de manera divertida i inspiradora que és una companyia que basa la seva feina en la recerca científica per innovar i millorar la vida dels consumidors. A l’anunci utilitza 25.000 post -it , 75 rotllos de cinta adhesiva , i un munt d’altres coses, fabricades totes per la pròpia marca, que fan d’aquesta tremendament complicada màquina de Rube Goldberg quelcom divertit de veure.

I tot seguit us deixem amb un recull amb les màquines Rube Goldberg (les RGM) que més ens han agradat:

Els nostres adorats OK Go també varen crear el 2010 una complicada Rube Goldberg pel videoclip del tema “This Too Shall Pass”. Sempre tan originals!

Honda també va mostrar com les parts d’un Honda Accord interactuaven entre elles a l’estil Rube Goldberg en aquest multipremiat anunci pel mercat britànic l’any 2003. “The Cog” va necessitar 7 mesos de feina i 605 preses per aconseguir aquest resultat sense trucs ni efectes digitals. 2 minuts més que treballats!

Dos DJ’s de Canadà, A-Track i Tommy Trash, construeixen per tota la casa una Rube Goldberg pel videoclip “Tuna Melt”

I els de National Geographic Channel varen promocionar la seva programació amb una Rube Goldberg gegant i, és clar, tota elaborada en el seu característic groc

Samsung Smart Travel Rube Goldberg Machine. No us oblideu la càmera quan viatgeu!

En aquest anunci per Openbank, on van a caure els nostres dinerons i estalvis?

Sí, a “The Goonies” trobem un dels millors exemples en el cinema. Ho recordeu?

Un clàssic! La mítica màquina de menjar de Charles Chaplin a “Temps Moderns”

Pee wee’s Breakfast Machine a la pel·lícula de Tim Burton Pee-Wee’s Big Adventure

Un petit inventor en un garatge per l’opening d’un capítol la comèdia del canal ICF “Portlandia”

Una tendra RGM amb gossos per la campanya d’una companyia de menjar per animals

Divertida campanya promocional per un canal de la televisió danesa. Us imagineu un de TV3?

Instal·lació artística Melvin The Magical Mixed Media Machine de l’estudi de disseny HEYHEYHEY, que fa fotos i vídeos de la seva audiència i les penja al seu blog, facebook i twitter!

L’obra de l’artista Kinetic Joseph Herscher està dedicada a les RGM. Mireu la seva web!

Sí, un fotomaton gràcies a una RGM…

2D House és una empresa canadenca de producció de vídeo especialitzada en la creació de RGM. Aquí desafien les lleis de Newton!

Imma Garcia

%d bloggers like this: