Si seguiu el Butlletí de Cultura Digital i aquest blog ja sabreu que som fans dels gifs, aquelles imatges que tenen un moviment curt i repetitiu. Però sabeu d’on venen els gifs? I com fer-los? Doncs aquí us ho expliquem.

Comencem per la viquipèdia. GIF (acrònim de Graphics Interchange FormatFormat d’intercanvi de gràfics), és un format per a la compressió d’arxius d’imatge. Va ser desenvolupat per CompuServe el 1987, i s’està fent cada cop més popular a Internet, principalment pel recent alliberament de la patent que permet que ara no calgui pagar per fer servir el sistema de compressió.

Precisament l’èxit dels gifs ha estat l’ús d’aquest sistema de compressió sense pèrdua per a reduir la grandària de la imatge, basat en una variant de l’algorisme Lempel Ziv Welch o LZW. Això fa que es puguin posar gifs en pàgines webs, emails, etc sense fer-ho massa pesant.

Les xarxes socials han portat a aquest format una nova edat d’or. Ara moltes xarxes permeten l’ús del gif i fins i tot el posen en moviment sense que calgui clicar a sobre. A més, com dèiem, s’utilitza en pàgines web i presentacions, però no funciona en fulls de càlcul i segons quins document de text no permeten que el gif sigui animat.

GIFs i art

És molt interessant com els artistes estan donant noves utilitats als gifs, creant autèntiques obres d’art o modificant obres ja existents.

Ja vam veure Atsuki Segawa i com va donar moviment a l’obra de Hokusai. O A.L.Crego que ho fa, entre d’altres, amb Rodin, i també poètiques creacions pròpies.


We are all alone,
but we only realize when battery is low.
A.L.Crego

Digging in new zones…
Glimpsing horizons…
I wish I had clones…

A.L.Crego

Fa un temps, els gifs artístics eren principalment jocs geomètrics amb els colors bàsics. Hipnòtics però repetitius.

Ara també es fan gifs narratius, que gairebé són petitíssimes pel·lícules, curts curtíssims, però amb una clara intenció de mostrar no només emocions i tècnica, sinó fragments d’històries que hem d’omplir amb la nostra imaginació.

Dave Strick

Jamie Beck & Kevin Burg

Portant al límit aquest ús narratiu dels gifs, l’artista i editor Dennis Cooper va “publicar” Zac Haunted House, una novel·la formada per gifs que acaben explicant una història. L’autor parla d’un format de trencaclosques.

“Hi ha una història i uns personatges que recorren la història, com en una novel·la, però estan ocultes dins la casa”, explica Cooper. “Cal mirar amb cura en les combinacions i seqüències de GIFs i esbrinar el que estan fent per poder trobar la història i els personatges.”

Us deixem amb aquestes entrevistes a 5 artistes que fan servir gifs i que parlen sobre les seves obres actuals, la seva forma de treballar i els artistes que els influeixen.

Eines per fer GIFs

Per fer gifs a partir de vídeos (o sigui, tallar un fragment de vídeo i fer-lo anar en loop infinit) hi ha programes que ho fan de manera molt senzilla. Nosaltres fem servir Imgur. A “Upload Images” indiques “Video to gif” i un cop allà marques l’inici i el final del gif. Així de senzill. Cal que sigui el més curt possible, perquè tot i el sistema de compressió, si el fem molt llarg i el vídeo és HD pot ser que pesi tant que l’aplicació on el volem penjar no ens ho accepti. Si llavors fem servir Photoshop per retallar-lo, hem de recordar de guardar-ho per a web, que és la forma que no aturi el moviment.

Giphy és una web on trobareu un munt de gifs (hi ha un bon cercador) i també un lloc on pots crear els teus propis gifs.

També es poden fer gifs des del smartphone o la tablet. Aquí us deixem algunes aplicacions que us ho permetran. I aquí veureu com crear gifs amb diferents programes d’imatge, des de Photoshop a GIMP.

Marisol López

%d bloggers like this: