La impressió 3D va arribar fa uns anys amb la intenció de provocar un gran canvi en la forma en què creem (dissenyem, copiem, produïm) peces i elements de petit i mitjà format. Ara per ara encara no ha estat explorada i aprofitada pel públic general, però només és qüestió de temps, que baixin els preus i que algun model plural esdevingui estàndard.

Tot i que ja fa temps que els dissenyadors industrials i les universitats estan investigant en crear amb diferents formats i materials, darrerament s’han produït algunes propostes interessants que us volem explicar tot seguit.

Imprimir estructures de vidre

El Mediated Matter Group del MIT ha desenvolupat una impressora 3D que és capaç d’imprimir estructures de vidre. Aquesta fabricació requereix un control precís de la temperatura i de la durada d’aquesta temperatura per tal de manipular-lo i crear forma. Després cal que es refredi poc a poc perquè el material no s’esquerdi.

La impressora G3DP aconsegueix això amb dues càmeres climatitzades, una on es fon el vidre a una temperatura concreta que el fa viscós, i es crea la forma. Allà també es deixa reposar perquè les bombolles que pugui haver surtin a la superfície i s’eliminin. A la càmara inferior, el vidre es refreda a una velocitat lenta, el que impedeix la formació de tensions internes. Ara per ara, aquest procés és molt lent i no pot competir amb la producció industrial de vidre. Però en canvi permet la creació de formes en vidre que fins ara no hem ni imaginat.

Música que s’imprimeix i s’escolta

.
Amb seu a Brooklyn, l’estudi Reify utilitza tot tipus de materials -plàstic, bronze, fibra de coco … – per crear la transcripció en 3D de fragments musicals. Ja sigui música clàssica, èxits del pop, música brasilera o country, els objectes creats a partir de la música prenen diferents formes i colors. La part especial de tot això és que aquestes boniques escultures cobren vida i comencen a sonar quan s’escanegen amb l’aplicació creada pel mateix equip.

En aquest vídeo podem veure com funciona:
.
.


.

Imprimeix les teves xuxes

.
L’empresa de dolços alemany Katjes ha donat a conèixer la Magic Candy Factory, la primera impressora 3D per gominoles que funciona al Cafè Grün-Ohr de Berlín. La companyia afirma que és la primera impressora 3D d’aliments a disposició del públic. Es pot triar entre 10 gustos i colors i combinar-los com es vulgui, i també hi ha una varitat de formes d’animals, flors, lletres… Cada xuxe triga en fer-se al voltant de cinc minuts i costa 5€.
.

.

Impressora “10 en 1”

.
El Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) també del MIT han creat la MultiFab, una impressora 3D que pot imprimir fins a 10 materials en un sol objecte i a més incorporar-hi altres peces ja acabades i imprimir-hi al voltant. Aquest sistema és un gran estalvi de temps i diners respecte d’altres formes de fabricació de circuïts i altres elements.

.


.

Medicaments i aplicacions mèdiques

.
Hem vist el canvi dels aparatosos guixos mèdics per estructures creades amb impressió 3D igual d’útils i més senzilles de posar (i glamouroses). El camp de la medicina és dels que està innovant més i aprofitant les noves tecnologies.

Darrerament, la FDA, l’agència nordamericana que s’encarrega d’aprovar els medicaments, ha aprovat la comercialització d’unes píndoles per a pacients epilètics fetes amb impressora 3D. Aquestes píndoles estan fetes per capes amb una tecnologia que permet que es desintegrin ràpidament en contacte amb un fluïd, la qual cosa les fa més fàcils d’empassar.

El que és interessant de tot això no és només la possibilitat de fabricar les teves pròpies medicines a casa, sinó que la forma de les pastilles també patirà canvis en benefici del pacient: pastilles piramidals que s’aprofiten poc a poc en l’organisme, pastilles amb concentracions químiques específiques per a cada pacient, pastilles que (després de posteriors anàlisi de viabilitat) podrien ser produïdes a les farmàcies, i fins i tot pastilles que comprimeixen en una sola píndola tot el que necessita un pacient (amb el que deixa de ser necessari que els ancians carreguin amb un pastiller i oblidin prendre les seves medicines).
.

Crea art imprimint plantes

.
El projecte Print Green és una iniciativa de la Universitat de Maribor (Eslovènia) que uneix art, tecnologia i natura. Han adaptat una màquina CNC que en lloc d’una tinta utilitza una barreja de terra, l’aigua i llavors d’herba, el que permet que els motius que s’imprimeix a créixer verd en el temps amb la cura adequat. En comptes de paper s’imprimeix sobre Styrodur cobert amb feltre negre i reforçat amb l’esponja. Sobre aquesta base, el dispositiu CNC aplica (o imprimeix) la barreja de sòl, aigua i llavors. I allò que imprimim serà viu i creixerà!

.

Us deixem amb una infografia que ensenya la història de la impressió 3D i com funciona:

.

.

.

Marisol López

%d bloggers like this: