Ricard Robles, codirector i cofundador del Sonar, ens ha fet una selecció de vídeos d’alguns dels artistes que passaran enguany pel festival. Parlem amb ell sobre els motius que li han portat a fer aquesta tria.“En la selecció dels vídeos he prioritzat no només l’artista i la peça a nivell musical, sinó també que els vídeos tinguin una certa narrativa i tractament audiovisual. Els vídeos seleccionats venen d’escoles estètiques diferents però tots són obra de directors amb una signatura pròpia, un discurs personal, una forma d’entendre el videoclip com a mitjà. Cada vídeo és un molt bon reflex del sentiment i de la relació simbiòtica dels artistes amb la música i el discurs musical.”
Li preguntem què és el que més li crida l’atenció com a amant de la música, què no es perdria al Sonar com a públic. “Aniria a veure alguns artistes joves que hem definit com a criatures superdotades: A$AP Rocky, Holly Herndon, Arca, Jamie xx, … músics d’entre 20 i 30 anys, que malgrat la seva joventut són artistes amb molta personalitat: transcendeixen el seu gènere, la seva generació, escapen a l’encasillament, amb una potent presencia escénica, una actitud i un posicionament. Tenen un discurs complex però no exclusiu per a especialistes i gent superentesa. La seva música és interessant, comunica i és molt recomanable per un públic ampli.”
Robles ens parla especialment de Holly Herndon com a exemple d’aquest nou estil (nova generació?) d’artistes. En el seu darrer àlbum, Platform, col·labora amb creadors diversos, no només músics i artistes visuals sinó també escriptors i teòrics com a forma d’obrir la seva creació i treballar amb gent que ella respecta. Ella mateixa està en aquests moments fent un doctorat en Fine Arts. Molt lligada als moviments actuals, a les seves lletres parla d’economia i política, de la NSA i planteja el dubte de si encara podem pensar que els ordinadors són avui dia el lloc on guardem la nostra vida privada. Reflexions sobre el nostre món real, però que de vegades preferim no veure. Robles ens dóna un consell: “Començar amb el tema Chorus. Cal escoltar-lo amb un cert volum i dedicar-li atenció i una mica de temps per trobar les melodies, les influències, les veus… . Les músiques trencadores no han estat mai músiques d’acompanyament i això és el que Holly Herndon fa. D’àlbums com Platform se’n fan dos o tres l’any com a màxim.”
.
.
Volem també destacar un article molt interessant sobre el paper de les dones a la música electrònica i un homenatge als cinquanta anys del primer sintetitzador creat per Bob Moog.
.
.
.