Les produccions audiovisuals, ja siguin les destinades al cinema, la televisió, la publicitat o els videoclips, empren cada cop més tècniques d’efectes especials per aconseguir escenes que serien difícil d’aconseguir de manera tradicional. Existeixen moltes classes d’efectes espacials, des d’efectes visuals i digitals com l’ús de la pantalla del chroma, la creació de personatges digitals i l’animació digital a efectes òptics, mecànics i de so, a banda dels treballs de maquillatge necessaris per a la caracterització de certs personatges.

Són varies les companyies del sector que es troben radicades a Barcelona. A nivell internacional destaquen Grangel Studio, dedicada a la creació i disseny de personatges d’animació i DDT Efectos Especiales, companyia especialitzada en maquillatge per efectes especials i guanyadora d’un Oscar per El Laberinto del Fauno.

Grangel Studios ha creat personatges per pel·lícules com La Núvia Cadáver de Tim Burton, Hotel Transylvania o Pirates! de Aardman Animations.
Grangel Studios també ha treballat estretament per Dreamworks, en films com Kung Fu Panda, Madagascar, Bee Movie, Ratonpolis o Com ensinistrar un drac
DDT ha treballat per superproduccions com Hellboy o produccions espanyoles com El Laberinto del Fauno, El espinazo del diabloFrágilesEls sense nom  Veieu un making off dels efectes de maquillatge de El Laberinto del Fauno.

.

Però són moltes més les companyies que estan treballant a nivell nacional o internacional. Algunes empreses estan més orientades a la supervisió i la realització d’efectes especials i altres treballs de postproducció digital per a cinema, mentre que altres empreses catalanes estan especialitzades en oferir serveis al sector publicitari. Us mostrem alguns exemples dels treball d’algunes d’elles:

 Lamppost és l’empresa que ha fet els VFX de la saga REC i dels films de Rodrigo Cortés BuriedRed Lights.
 El Ranchito, responsable dels VFX de Lo ImposibleEvaEl Niño
 Cubica és una empresa amb seu a Barcelona i Madrid que va realitzar els VFX de la pel·lícula de terror Mama, produïda per Guillermo del Toro.  Onírikal Studio. L’estudi de Luis Tinoco és el responsable dels VFX de Out of the DarkStella Cadente.
 Minimo Vfx és l’empresa de Fèlix Balbas, director del B’Ars i encarregada dels VFX de The MachineMonsters: Dark Continent.
 Post 23 ha col·laborat en pel·lícules com Ender’s Game o Justin y la espada de valor
Metropolitana 25 es dedica a la postproducció i efectes especials per publicitat
Glassworks té oficines a Londres, Amsterdam i Barcelona. A Barcelona col·laboren en projectes publicitaris i compten amb el Xavi’s Lab, una divisió dedicada a projectes d’alta tecnologia i interactivitat
Big Lazy Robot
Bleed FX està especialitzat en postproducció digital i té oficines a Buenos Aires i Barcelona
Furia Digital ha realitzat exitosos treballs de postproducció digital per a publicitat

.

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: