Cada any, una munió de dissenyadors gràfics, il·lustradors, animadors, artistes visuals, creatius audiovisuals i molts altres experts del món anomenat creatiu es concentren a Barcelona per trobar inspiració i compartir experiències en el festival OFFF. Festival Internacional de la Cultura i l’Art Digital. Un festival on es mostren les tendències creatives del moment i que marcaran els propers mesos.

I aprofitant que enguany celebràvem el 15è aniversari, hi vàrem passar tot un dia per amarar-nos de la creativitat més cool i observar atentament els gurús.

L’OFF no només consisteix en xerrades i demostracions vàries, sinó que també genera continguts propis esperats amb candeletes pels fans. Cada any encarrega a alguns dels professionals de més prestigi del món la realització dels crèdits del festival. La llista de noms és llarga i aquest any s’hi han unit els del dissenyador James White (Signalnoise) i l’estudi holandès Onesize. La combinació de l’estètica vuitantera del dissenyador canadenc amb la moderna narració visual de Onesize ha donat lloc a un original joc de cartes, on cada carta correspon a un dels ponents del festival, amb el seu anunci de tele antiquat i una continuació sorprenent… Els jocs de cartes que es varen repartir entre alguns afortunats assistents a la xerrada de presentació estem segurs que es varen convertir ipso facto en un objecte de col·leccionista!

Les conferències varen ser seguides per un públic nombrós procedent de tot el món. Les entrades pel festival es varen esgotar el passat mes de febrer.

Offf, el joc de cartes dissenyat per Signalnoise pels títols de crèdit del festival

.
L’Atelier, l’escola de disseny vinculada a l’OFFF, va ser l’encarregada de realitzar els crèdits d’obertura del festival. I com estan de celebració pel 15è aniversari, el festival va encarregar a l’estudi barceloní Vasava l’OFFF Unmasked, un art book ben especial amb les aportacions de reconeguts il·lustradors i dissenyadors gràfics.

OFFF Barcelona 2015 Main Titles by Signalnoise and Onesize
OFFF Barcelona 2015 Teaser Super Deck
OFFF Barcelona 2015 Open Titles by Atelier
Offf Unmasked Introduction 2015

.

El festival també va mostrar una instal·lació/experiència chillout de Joshua Davis amb hipnòtiques il·lustracions 3D.

The deepest in space.

La dissenyadora Noelia Lozano és una de les artistes que han col·laborat amb l’OFFFUnmasked i va explicar com fa les seves especials creacions, que es troben en un punt mig entre la manipulació del paper i el 3D per ordinador.

L’obra de Noelia Lozano
Melting Off Unmasked

.

També vàrem seguir amb atenció la xerrada de l’il·lustrador Steven Wilson. Va comentar la seva passió per treballar en les caràtules de discos, on les imatges que elabora queden associades permanentment amb la música del músic o grup. La seva evolució artística ha anat lligada a l’evolució pròpia del sector musical durant els últims anys. El seu estil s’ha anat estilitzant i simplificant ja que actualment no només ha de servir per a la coberta d’un cd, sinó que la imatge també ha de ser fàcilment visualitzable i identificable a Spotify i altres llistes de reproducció. Tal i com uns dies abans es va comentar al Primavera Pro, això és el que hi ha: el futur del consum musical està lligat a les llistes de reproducció!

Entre les conferències que varem poder escoltar varen destacar les de dos creatius que ens varen aproximar al món de l’animació en stop-motion. En Mark Shapiro de Laika Studios, responsable de títols com Coraline, Paranorman i The Boxtrolls, va mostrar la llarga feina que hi ha darrera de les seves obres, contestant preguntes del públic sobre el procés de producció, que varem veure que és ben llarg: es crea la història, es graven les veus, es fa una versió animada de la història per recrear els moviments necessaris, es dissenyen els cossos com a animatrònics, es creen les cares amb les diferents expressions facials i s’imprimeixen en 3D, i finalment es grava fotograma a fotograma. Extenuant!

En Gavin Strange, dissenyador senior d’Aardman Animations (els creadors dels cèlebres Wallace&Gromit o Shaun The Sheep) amb una vida paral·lela com a JamFactory ens va ensenyar també com treballen per fer aquests stop-motions i després de la seva original intervenció, dedicada a inspirar la imaginació i la creativitat de qualsevol dissenyador, Gavin va anunciar que serà el responsable dels crèdits principals de l’edició de l’OFFF 2016 juntament amb Aardman Animations.

Una mostra dels treballs de Gavin Strange com a Jam Factory

Mark Shapiro va ensenyar a tothom que estigués interessat algunes de les màscares utilitzades per fer les diferents expressions de les cares dels protagonistes de les seves pel·lícules

.

Us deixem uns interessants vídeos que mostren tota la feina que hi ha al darrera de les obres de Laika i Aardman:

Laika. Paranorman Behind the Scenes
Laika. Com treballen els animadors
Aardman. The Pirates. Behind the scenes. Aardman. The Pirates. Behind the scenes.

.

Les màximes constants que els ponents varen repetir les podem resumir en les següents paraules: originalitat, llibertat, confiança en un mateix, col·laboració, observació, cerca de reptes i mai, mai, mai deixar de somiar. Uns bons lemes per afrontar qualsevol projecte!

Imma Garcia

%d bloggers like this: