Es celebra la segona edició de b’ArsBarcelona Internacional Arts & VFX Fair. Un esdeveniment que gira al voltant dels efectes visuals i l’animació i organitzada per Vivi Film i Minimo VFX. El festival tindrà lloc de l’11 al 14 de juny en el Convent dels Àngels, i comptarà amb experts vinguts de tot el món, creatius que treballen per les empreses més importants del sector, com Pixar, DreamWorks, ILM o Disney.

La fira està enfocada principalment a estudiants i professionals del sector a través de conferències, master classes i una job fair.

El dissenyador Christian Alzmann, conegut principalment per la seva feina a A. I. Intel·ligència Artificial, Star Wars II: L’Atac dels Clons i La Guerra dels Mons, protagonitzarà la sessió de cloenda de b’Ars, en una conferència en la qual analitzarà la trajectòria de l’Art Department d’Industrial Light & Magic.

Entre la resta de ponents internacionals destaquen:

Una exposició del Grangel Studio
Aquest any el Grangel Studio celebra els seus 25 anys amb una exposició. L’estudi ha col·laborat en la creació i disseny d’una vintena de llargmetratges d’animació, i en aquesta edició el b’Ars exposa una àmplia mostra realitzada del treball elaborat per un dels films més emblemàtics: La núvia cadàver de Tim Burton i Mike Johnson. Durant 3 anys l’equip principal de Grangel Studio, format pels germans Carlos i Jordi Grangel i Carles Burgès van estar involucrats en la creació dels personatges, disseny de prototips i la supervisió de l’estil dels ninos de producció. L’accés a l’exposició és gratuït.

Activitats per al públic general
En la seva darrera jornada, el diumenge 14 de juny, el b’Ars proposa una sèrie d’activitats destinades a famílies i públic en general amb la intenció que aquests es puguin endinsar al món dels efectes visuals (VFX). De les 10 a les 14 hores el públic podrà gaudir de conferències, tallers infantils, l’exposició dels 25 anys de Studio Grangel, tot amb entrada gratuïta.

Una de les activitats estrella del diumenge serà a les 13h, amb la presentació per a nens d’Alessandro Jacomini, de Disney, que parlarà del seu treball més recent, Big Hero 6, i el curt d’animació Frozen Fever, seqüela de Frozen que recrea l’aniversari de la princesa Anna. Alessandro Jacomini és lighting supervisor del departament d’il·luminació a Disney Animation, i també havia treballat a Rapunzel i a les principals seqüències de Bolt i Chicken Little.

Els nens i nenes que s’acostin al Convent dels Àngels podran fer un taller de cal·ligrafia impartit per Carles Burgès dissenyador de l’equip de Grangel Studio. El segon taller serà el de stop-motion, que es va celebrar l’any passat amb un gran èxit. Els assistents podran experimentar aquesta tècnica d’animació convertint-se en directors de cinema i fent el seu primer curtmetratge amb l’ajuda d’un iPad acompanyats de Pepón Negre. Al canal de vimeo de b’Ars es poden veure els curts de la passada edició.

El tercer taller serà el Taller Oculus de realitat virtual, organitzat per la FX Animation, que permetrà als visitants viure una experiència en 3D. Amb unes ulleres immersives el visitant passejarà per “La Mansió dels Sospirs”, un videojoc de fantasia gòtica ambientat en una gran mansió del s XIX que transportarà els participants als millors films de terror clàssic. El recorregut està ple de pistes per descobrir. El joc va ser creat per Oriol Pinilla, exalumne de FX Animation que va impressionar els professors de la seva promoció en presentar aquest projecte de final de curs en l’àrea de videojocs.

Els efectes especials a Catalunya

Són varies les companyies del sector que es troben radicades a Barcelona. A nivell internacional destaquen Grangel Studio, dedicada a la creació i disseny de personatges d’animació i DDT Efectos Especiales, companyia especialitzada en maquillatge per efectes especials i guanyadora d’un Oscar per El Laberinto del Fauno.

.

Però són moltes més companyies les que estan treballant a nivell nacional o internacional. Us mostrem alguns exemples dels treball d’algunes d’elles:

Lamppost és l’empresa que ha fet els VFX de la saga REC i dels films de Rodrigo Cortés Buried i Red Lights.
El Ranchito, responsable dels VFX de Lo Imposible, Eva o El Niño
Cubica és una empresa amb seu a Barcelona i Madrid que va realitzar els VFX de la pel·lícula de terror Mama, produïda per Guillermo del Toro. Onírikal Studio. L’estudi de Luis Tinoco és el responsable dels VFX de Out of the Dark o Stella Cadente.
Minimo Vfx és l’empresa de Fèlix Balbas, director del B’Ars i encarregada dels VFX de The Machine o Monsters: Dark Continent.

.

Imma Garcia

%d