Heu reflexionat sobre què és el que us fa fixar en una cançó? És aquella melodia, que s’enganxa més que un xiclet? Potser és la veu especial del cantant? O és el seu videoclip?

De vegades és difícil de dir què és el que ens ha agradat d’una cançó. I el que és ben curiós, us heu fixat en que les cançons ens poden agradar només una mica, però si van acompanyades d’un bon videoclip sembla que guanyin punts i millorin molt? Una bona història, un bon realitzador i una imatge impactant poden fer que la cançó ens acabi d’arribar i se’ns faci inoblidable. Hi ha cançons indissociables al seu vídeo, com el mític Thriller de Michel Jackson o el polèmic Wrecking Ball de Miley Cyrus, mentre que hi ha grups que han convertit els videoclips en el seu màxim reclam independentment de la música, com és el cas dels OK GO.

El món del videoclip ha estat un camp d’experimentació visual important i podem trobar des d’animacions i stop-motions a importants exemples d’ús dels efectes especials o de noves tecnologies com drons, càmeres lentes, 4K o de 360º… I des de fa pocs anys un nou tipus de videoclip innovador ha aparegut gràcies a les grans possibilitats de l’evolució tecnològica i internet: entrem en el món de la interactivitat!

A continuació us mostrem alguns dels millors exemples que podem trobar a la xarxa.

Triem a qui veiem

I si escollim quin és el canal del videoclip què volem veure? Podem anar alternant des de la perspectiva de diferents personatges mentre evoluciona el videoclip:

“Like a Rolling Stone” de Bob Dylan (2014). A escollir entre 16 diferents canals de la tele americana per veure-hi com diferents personatges apareixen fent playback. Visiteu la web interactiva.

“Love is the answer” de Aloe Black per Lincoln (2014). Escolliu les visions de diferents personatges de l’equip de rodatge del videoclip gravat en directe. Vegeu la web interactiva.

When the Night Time Comes” de NIghtbus” (2014). Ell o ella? Quina part de la pantalla és per cadascun? Escolliu aquí.

“Happy” de Pharrell Williams (2014). Un llarg videoclip de 24 hores! Podeu veure les 24 hores i anar escollint l’hora de reproducció del videoclip aquí.

“Look Around” de Red Hot Chili Peppers (2012). Quina habitació us agrada més? Escolliu-la aquí.

“That Black Bat Licorice” de Jack White (2015). Videoclip animat o en imatge real? Passeu d’una a l’altra a la seva web interactiva.

Molts dels exemples que us hem proposat són fruit de la tecnologia de l’empresa  Interlude. El seu projecte més recent és el videoclip interactiu de la cançó Trampled Under Foot de Led Zeppelin per celebrar el 40è aniversari de la famosa portada de l’àlbum, on ens podem moure per les 17 diferents finestres de l’edifici!

Alguns dels altres exemples que us proposarem a continuació provenen de la col·laboració de grans empreses tecnològiques amb els grups musicals. Aquestes col·laboracions han estat determinants per experimentar en les possibilitats narratives i interactives dels videoclips, com els Interactive Music Video Experiments de Chrome.

Triem la història que veiem

Una altra opció és escollir quina és la història que passa en el videoclip. La història ens demana eleccions i ens mostrarà la opció que escollim:

“Neon Bible” de Vincent Morrisset per Arcade Fire (2007). Ben bé el primer videoclip interactiu. Si visites la pàgina web pots clicar sobre diferents parts del cos del cantant per a que faci algunes coses.

“The Vampyre of Time and Memory” de Queens of The Stone Age (2013). Visiteu la web interactiva

“ROME – 3 Dreams of Black” de Danger Mouse i Daniele Luppi amb Norah Jones de Chris Milk (2012). Visiteu la web interactiva

“Ink” de Coldplay (2014). La història del videoclip evoluciona a partir de les lletres de la cançó mitjançant diferents eleccions que s’han de fer durant la reproducció del videoclip. De fet existeixen 1536 possibles videoclips! Ho proveu?

Triem com ho veiem

I si fem una immersió en el videoclip? Podem formar part del videoclip, decidir des de quin angle visionem la història, què és el que sona o cap on es mouran els personatges…

“Just a Reflektor” de Vincent Morrisset per Arcade Fire (2013). Ja és un clàssic. Amb el mouse, webcam o un dispositiu mòbil et pots convertir en el “reflektor” de la cançó i anar canviant el camp de visió de la història.Visiteu la web interactiva

“The Wilderness Downtown” de Chris Milk pel tema “We used to wait” Arcade Fire (2010). Tant immersiu que permet inclús veure imatges de google maps de casa teva dins del videoclip. Visiteu la web interactiva

“I’ve seen enough” de Cold War Kids (2009). Podeu escollir quin dels músics escoltes modificant per tant la cançó. Com sonaria sense cantant? Comprova-ho aquí.

“Mirror” de la banda japonesa Sour (2010). Tant interactiu que et demana connectar-te a facebook i twitter! Visiteu-lo aquí.

“Stormur” de Sigur Rós (2013). En perpètua evolució perquè es nodreix de les aportacions a instagram dels seus fans amb el hashtag #stormur. Vegeu l’aspecte actual del videoclip a la seva web.

“Wallace” de Azalia Banks (2015). Amb la vostra webcam podeu formar part del videoclip d’Azalia Banks. Connecteu-vos a la web interactiva.

“Stor Eiglass” de Squarepusher (2015). Des de fa poques setmanes YouTube suporta vídeos en 360º. Un dels primers exemples és aquest videoclip de música electrònica.

“Do not touch” del tema “Kilo” de Light Light (2013). Seguiu les indicacions i els moviments del vostre cursor formaran part del videoclip interactiu del grup.

“Chasing Illusions” de Annie B.Sweet (2015). És el primer videoclip rodat a Espanya amb una càmera de 360º i editat en una tablet. Podem jugar amb els 360º de visió aquí.

“The Bravest Man in the Universe” de Bobby Womack (2012). El primer videoclip interactiu per tauletes i mòbils és l’animació d’un accidentat viatge interestel·lar on gairebé com si estiguéssim en un videojoc hem d’evitar certs perills per la nau estel·lar. Visiteu-la des de la vostra tablet o smartphone.

Podem fer alguna cosa més? Doncs si voleu podeu anar canviant la indumentària o la cara del cantant. Proveu a fer-ho al videoclip interactiu dels suïssos Manolo Panic, Tiny Robots (2014)!

O bé podeu modificar el psicodèlic videoclip en 3D  “Multi-Love” de Unknown Mortal Orchestra (2015). El vídeo interactiu no està disponible en una web, sinó que us el podeu baixar com una app per PCMac i manipular-lo en el vostre ordinador.

Les possibilitats com veieu són múltiples i van avançant a mesura que la tecnologia, la imaginació i la gosadia dels artistes van avançant. Què pot arribar de nou? Per ara, a banda dels novíssims  vídeos 360º de Youtube, la realitat augmentada ja està aquí mateix i ens ha portat exemples com Something / Nothing de Alpha Beta Fox (2014). Un vídeo interactiu animat experimental de Chrome adaptat també per a Oculus Rift.

I per acabar, com som unes grans fans dels videoclips de OK Go, us proposem que us doneu una volta per les webs de dos dels seus mítics treballs, on ens han preparat tot de material interactiu per aprofundir en les seves esbojarrades propostes visuals: descobriu tots els trucs de The Writing is on the Wall i dissenyeu una coreografia original per I Won’t Let You Go!!!

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: