Sèries transmèdia

Des de les canòniques adaptacions de la BBC dels grans clàssics de la literatura anglesa estem més que acostumats a sèries i minisèries que adapten material literari.

Algunes de les sèries mítiques dels últims anys tenen un origen literari i el seu univers no prové de cap guionista estrella. Game of Thrones està basada en la sèrie de novel·les Cançó de gel i de foc de l’escriptor George R.R.Martin. El gran èxit de la sèrie a nivell global ens ha anat portant tota classe de material transmèdia, com un videojoc de lluites que té lloc durant el primer llibre de la saga o bé una sèrie de videojocs multiplataforma en sis episodis inspirats en el tercer i quart llibre que varen començar a arribar el passat mes de desembre de la mà de Telltales Games.

The Walking Dead de AMC està basada en el còmic del mateix nom de Robert Kirkman i és responsable d’haver posat de moda el gènere de zombis. La tensió i l’interès en la sèrie ha generat videojocs com l’interactiu en còmic online Dead Reckoning o el gran èxit multiplataforma de Telltales Games, apps, webepisodis per avançar les temporades o mapes interactius. I no podem oblidar que la graella televisiva (i cinèfila) està plena de superherois amb origen en el món del còmic (en especial de Marvel) i de vampirs, com a True Blood, basada en les novel·les The Southern Vampire Mysteries de Charlaine Harris. A casa nostra tenim ben recents les adaptacions amb major o menor fortuna de les obres de Pérez Reverte (Alatriste a Tele 5 i La reina del Sur a Antena 3) o de Jeronimo Tristante (Víctor Ros).

Game of Thrones The Game (2012)

Game of Thrones Series-Iron from Ice (2014)

The Walking Dead (2012)

.

De manera inversa, també hi ha sèries televisives que degut al seu èxit han generat llibres que recreen l’ambient de la sèrie i aprofiten en alguns casos per expandir l’univers creat pels autors. Aquest és el cas per exemple de la novel·la Homeland. Carrie’s Run que és una preqüela de la coneguda sèrie americana d’espionatge. Altres exemples més propers de narrativa transmèdia els podem trobar la telenovel·la d’Antena 3 El secreto de Puente Viejo, que ja ha generat varies novel·les i fins i tot una obra de teatre. Águila Roja és una altra sèrie de TVE ha acabat generant un llibre (El siglo de Águila Roja), una app i un videojoc propis.

En l’àmbit audiovisual ha esdevingut normal el pas de sèries de televisió a la pantalla gran, com Star Trek, o a l’inrevés, ja sigui en animació o imatge real. En el cas dels videojocs no són gaires les obres adaptades, més enllà de moltes sèries animades basades en personatges i universos de coneguts videojocs com Supermario o Sonic. Podeu trobar un recull de sèries d’animació basades en videojocs aquí.

Els personatges del videojoc Invizimals de l’empresa catalana Novarama han generat tota classe merchandising i sèries d’animació.

InviZimals:La Alianza i InviZimals El Reino Escondido videojocs (2013)

InviZimals tv sèrie (2013)

.
Fa unes setmanes el Wall Street Journal va informar de que alguns rumors apuntaven a l’adaptació del míticThe Legend of Zelda per part de Netflix. La comunitat serièfila es va il·lusionar imaginant una possible Game of Thrones per públic familiar, però fa uns dies el president de Nintendo ens va decepcionar desmentint els rumors. Una altra vegada serà! Sembla que ens haurem de conformar amb les adaptacions de la sèrie de videojocs Halo que arribaran properament per PlayStation…

Moltes sèries han generat videojocs com a ampliació del seu univers narratiu per acontentar els seguidors. Aquest podria ser el cas del Kwazy Cupcakes, un recent joc per mòbils per androidiOS d’inspiració Candy Crash que es basa en el joc al que juguen els personatges de la sèrie americana de Fox Brooklyn Nine Nine. El mític assassí Dexter de Showtime també va permetre jugar amb els assassinats a través del joc per a facebook Dexter’s disciples, els joc per a PC i mòbil Dexter the Game (i 2) de Icarus Studio amb la veu del mateix Michael C.Hall i visionar una espectacular websèrie d’animació, Dexter: Early Cuts, a més de joc de tauler i col·lecció de còmics.

Dexter Early cuts (2012)

Dexter the game (2009)

.

Un exemple diferent és el de Defiance, una sèrie americana de ciència ficció apocalíptica que desenvolupa i creua les trames alhora amb el videojoc MMO free-to-play per PC del mateix nom.

Defiance videojoc (2013)

Defiance tvsèrie (2013-)

.

Fa pocs dies Google va anunciar que està treballant en l’adaptació del seu joc de realitat augmentada Ingress en una sèrie dramàtica televisiva. La sèrie es basaria en el material de la història generada pel joc i es pretén mantenir interacció en temps real amb el públic.

Ingress videojoc (2013)
.

Sèries i les xarxes socials

Quan mirem la televisió, la doble pantalla s’ha convertit en un fet comú. Consultem més informació complementària o bé simplement comentem a twitter fins el més mínim detall del que estem veient des del sofà de casa. Els temes són variats, i es passa de comentar realities i temes tróspids a la denúncia social i política.

Fa un parell d’anys, les xarxes socials es van bolcar en Polseres vermelles: van ser trending topic i van tenir vora 200.000 seguidors a facebook. Les darreres setmanes, el trending tòpic dels dilluns a l’estat està lligat al fenomen El Ministerio del Tiempo, la sèrie de Televisió Espanyola de ciència ficció i viatges per la història que ha esdevingut un èxit de crítica. Els ministèrics tenen molt contingut transmèdia a través de la web i les xarxes socials de la sèrie.

Les sèries no només utilitzen les xarxes socials per promocionar, afegir contingut i fomentar la  interacció amb els fans. El passat 5 d’abril la NBC va estrenar American Odissey, una sèrie que ha creat una curiosa campanya promocional en associació amb Google Maps. A través del site Explore American Odissey descobrim les principals ciutats i destins d’aquesta sèrie d’intriga i espionatge, alhora que es pot anar desbloquejant pistes que permeten accedir a contingut exclusiu.

Websèries

Fer una websèrie és per a molts creadors una manera econòmica, accessible i lliure de donar-se a conèixer. Una de les grans comèdies del 2014 és Broad City del canal Comedy Central. Aquestes originals, gamberres i extremadament naturals amigues de Nova York són la resposta des de la xarxa a Lena Dunham i les sevesGirls. L’origen de la sèrie es troba en un web show del mateix nom a Youtube que es va emetre de 2009 a 2011. Hi trobeu gaires diferències més enllà dels mitjans?

Broad City websèrie (2009-2011)

Broad City tv sèrie (2014-)

.

Una recent websèrie és Haphead, una serie cuyberpunk indie finançada per crowdfunding i que tracta sobre jugadors professionals de videojocs immersius en un futur proper.

Haphead websèrie (2015)
.
Són molts els exemples de websèries espanyoles que podem trobar a la xarxa, però us proposem un parell d’exemples recents. Cómo conocí a la chica de Ludisoft és una divertida comèdia amateur que té entre els seus temes principals la indústria del videojoc i Nico & Sunset és una websèrie de comèdia romàntica barcelonina rodada integrament en iPhone! Us les perdreu?

Como conocí a la chica de Ludisoft websèrie(2015)

Nico&Sunset websèrie (2015)

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: