En quin moment les sèries de televisió de tota la vida es varen tornar allò més cool que s’havia de veure de totes totes i del que parlar a les converses amb els amics?

.

El secret potser es troba en que les sèries televisives s’han adequat molt ràpidament al canvi d’hàbits que la tecnologia ha imposat en el consum cultural i han presentat una notable solidesa i qualitat davant de la crisi d’idees i la reiteració de temes del gran Hollywood.

Les productores televisives aposten per les sèries

Ja fa uns anys que el canal de cable HBO va apostar per la qualitat i ens va oferir uns clàssics eterns: The Sopranos (1999),  Six Feet Under (2001) i The Wire (2002). Posteriorment altres canals de cable nord-americans com AMC o Showtime es varen anar sumant a la tendència i el nivell mig de les produccions televisives va anar creixent. Com a resultat grans cineastes i actors de reconegut prestigi s’han acostat al mitjà i el nombre de propostes no para de créixer, fins al punt de que és molt difícil poder seguir i estar al dia de les sèries de tantes que n’hi ha.

A casa nostra les sèries televisives han estat objecte d’elevat consum pirata juntament amb la música o el cinema. De les poques propostes existents per al consum legal hem passat a una situació on els canals televisius (en especial els relacionats amb operadors d’internet) han apostat per l’emissió de capítols amb poca diferència temporal amb l’emissió americana, o a l’aparició de serveis de consum de Video Sota Demanda (VOD en anglès) com Filmin o wuaki.tv.

El servei del proveïdor de VOD més important dels EEUU és Netflix, que ja representa el 30% del trànsit d’ADSL del país i compta amb 33 milions de subscriptors. Netflix ha començat a produir sèries pròpies i ha obtingut gran èxit de crítica amb House of Cards, una producció amb grans estrelles de cinema com a protagonistes, l’original Orange is the new Black, apostant inclús per recuperar una sèrie de culte com Arrested Development o una sèrie d’elevat pressupost com Marco Polo.

Els consumidors disposen de múltiples pantalles i busquen consumir les sèries en el moment que més els interessi. L’augment de l’oferta ha provocat una gran fragmentació de l’audiència i es poden trobar propostes per a tots els gustos. Els espectadors volen escollir el que veuen, com ho veuen i quan ho veuen. És per això que Netflix ha trencat els cànons tradicionals d’entrega setmanal i posa amb gran èxit tots els capítols d’una temporada a disposició dels internautes des del primer dia. Es que, qui no queda avui en dia per fer una sessió maratoniana de sèries?

Altres proveïdors de continguts també fan sèries

Les seves competidores no s’han quedat quietes i s’han sumat a la tendència de crear contingut propi amb resultats desiguals. Amazon Prime va proposar un seguit d’episodis pilot als usuaris per a que escollissin quins es convertirien en sèrie, amb el resultat final de l’estrena de sèries amb un èxit discret com Betas o Alpha House.

House of cards tv sèrie (2013-)

Alpha House tv sèrie (2013-)

.
El gegant de e-commerce AliBaba ha seguit el pas d’Amazon i el passat mes de febrer va anunciar que pensava entrar en la producció televisiva pel gegantí mercat televisiu xinès, mentre que PlayStation va estrenar el passat 10 de març Powers, la seva primera sèrie televisiva basada en el còmic de superherois de Brian Michael Bendis i Michael Avon Oeming i accessible només a través de les seves consoles i alguns models seleccionats dels mòbils Xperia i televisions Sony Bravia.

També BitTorrent, responsable del conegut servei d’intercanvi d’arxius P2P, aposta per crear sèries originals. A través del seu portal BitTorrent Bundle, responsable per exemple del llançament de l’últim disc de Thom Yorke, pretenen distribuir dues sèries anualment que s’estrenaran en exclusiva en aquest servei durant uns 30 o 60 dies, per posteriorment distribuir-se en altres plataformes. La primera sèrie anunciada és Children of the Machine. Aquest nou portal s’està posicionant poc a poc amb formats diferents i innovadors. Per exemple, per commemorar el 10è aniversari del retorn del Doctor Who, ha creat un paquet de contingut especial sota el nom A Decade of the Doctor, amb episodis escollits comentats per l’actor que encarna el nou doctor, Peter Capaldi.

Powers tv sèrie (2015)

Children of the machine tv sèrie (2015)

.
Òbviament Microsoft, a través de Xbox, ja disposa de projectes propis: ha fitxat a Steven Spielberg i Ridley Scott per a dos projectes diferents basats en la saga de videojocs Halo, que arribaran aquesta tardor juntament amb el nou Halo 5: Guardians. No és la primera vegada que aquesta saga de videojocs té una adaptació per a la pantalla petita, ja que el 2012 es va adaptar Halo 4 en la minisèrie Halo 4: Forward Unto Dawn.

Halo Nightfall tv sèrie (2015)

Halo 5 Guardians videojoc (2015)

.

Últimament podem trobar varies sèries que parlen del món de la tecnologia, com ara Halt and Catch Fire (sèrie de què ja vam parlar en aquest blog), Silicon Valley de HBO (comèdia que segueix a sis emprenedors que funden una startup a Silicon Valley) i els frikis més nerds i estimats des de fa anys de la televisió americana, els físics amants dels còmics, els videojocs i les sèries de The Big Bang Theory. No us les perdeu!

Silicon Valley tv sèrie (2014-)

The Big Bang Theory (2007-)

.

.

Següent capítol: Les sèries més enllà de les sèries

.

.

.

Imma Garcia

.

A %d bloguers els agrada això: