Alícia i la música

Alícia també ha inspirat cançons i videoclips d’artistes com Neil Sedaka, Bob Dylan, Tom Waits, Jewel, Jefferson Airplane, Tom Petty,  Gwen Stefani, Aerosmith o Enrique Bunbury.

La banda sonora de la pel·lícula de Tim Burton va ser composta per Danny Elfman. Alhora es va publicar Almost Alice,  un recull de cançons inspirades directament per frases i personatges de la novel·la a cura de grups actuals com Franz Ferdinand, Kerli, Owl City, Tokio Hotel o Robert Smith. El single promocional va ser Alice de Avril Lavigne, l’única de l’àlbum que forma part de la pel·lícula, ja que apareix en la seqüència dels crèdits finals de la pel·lícula.

Avril Lavigne. BSO Alice Gwen Stefani. What you waiting for?
Enrique Bunbury. Alicia (Expulsada Al País De Las Maravillas) Aerosmith. Sunshine

Alícia i el ballet

Alice’s Adventures in Wonderland és un ballet en tres actes amb coreografia de Christopher Wheeldon, llibret de Nicholas Wright i música de Joby Talbot. Estrenat el 2011 en el Royal Opera House de Covent Garden, és una coproducció del  The Royal Ballet i el National Ballet of Canada.

Alícia i l’òpera

Alguns compositors de música clàssica han trobat la inspiració en l’obra de Carroll i podem trobar algunes peces simfòniques, corals o òperes que no han tingut gaire reconeixement.

Aquest no és el cas de Alice in Wonderland, l’adaptació operística dels  llibres Alice’s Adventures in Wonderland i Through the Looking-Glass. La primera òpera del compositor coreà Unsuk Chin es va estrenar amb gran èxit en el 2007  Munich Opera Festival, s’acaba de programar amb gran èxit al Barbican Hall de Londres per celebrar el 150è aniversari del llibre original i en el Disney Concert Hall de Los Angeles. El muntatge presenta videoprojeccions de les conegudes il·lustracions de Ralph Steadman per Alícia. La segona òpera de Chin, Through the Looking Glass, s’estrenarà a la  Royal Opera la temporada 2018/2019.

En castellà trobem Alicia, una òpera en dos actes del compositor mexicà Federico Ibarra per solistes, cor i orquestra amb llibret de José Ramón Enríquez estrenada el 1995.

Alícia i el teatre

Durant anys s’han fet multitud d’adaptacions teatrals dels llibres de Carroll, que han omplert les sales d’actes d’escoles, teatres amateurs i teatres professionals de Reines de Cors, Gats Chesire i Barreters Bojos.

Wonderland: A new Alice és el musical de Frank Wildhorn i Jack Murphy que va arribar a Broadway el 2011. Una adaptació moderna que te lloc a Nova york on els personatges protagonistes són l’escriptora  Alice Cornwinkle i la seva filla de 10 anys  Chloe.

El Teatre Negre de Praga també va fer la seva pròpia adaptació al seu característic estil.

Els dramaturgs contemporanis també han basat les seves obres contemporànies en els personatges d’Alícia. Aquest és per exemple la producció alternativa francesa Alice de Ahmed Ayed, que s’endinsa en la foscor del món subterrani.

Alice’s Adventures Underground és l’últim  projecte de l’original companyia teatral Les Enfants Terribles, que  està aportant la seva potent narrativa visual a una experiència immersiva que ens endinsarà fins el fons del cau del conill  a la londinenca estació de Waterloo.

Wonder.land és un musical que s’estrenarà aquest juliol de 2015 del Manchester International Festival amb música del conegut cantant Damon Albarn.

Els dramaturgs i companyies catalanes també s’han inspirat en Alícia. El 2009 el Teatre Lliure va estrenar Alice, amb dramatúrgia de Carlota Subirós que volia reflexionar al voltant de què hi ha d’Alícia en cadascú de nosaltres.

El teatre per a tots els públics ens ha portat també diferents exemples. La companyia La Trepa del Teatre Regina va preparar el musical Alícia al País de les Meravelles, mentre que Teatre Nu ha passejat pels carrers de les ciutats catalanes Somnis d’Alícia. El nou espectacle familiar de la companyia de dansa Thomas Noone és un gran exemple d’economia i elegància de mitjans visuals però suficientment clars per endinsar-nos en el món d’Alícia.Més Alícia:

A %d bloguers els agrada això: