________________________

Alícia i el cinema

S’han realitzat moltes adaptacions cinematogràfiques de l’univers d’Alícia des que l’any 1903 Cecil Hepworth el portés al cinema per primer cop. Tots tenim a la memòria la versió de dibuixos animats que Walt Disney va produïr l’any 1951, però són molt variades les adaptacions que s’han fet tant per a cinema com per a televisió, en format de dibuixos animats o en minisèrie.

L’any 2010 Alícia va tornar a l’actualitat amb l’adaptació que va realitzar Tim Burton per a Disney. La protagonitzava Mia Wasikowska i comptava amb Johnny Depp com a Barreter i Helena Bonham Carter com a la Reina de Cors. El gran treball d’efectes especials va ser nominat a l’Oscar, premi que va guanyar pel disseny de vestuari i per la direcció d’art. Disney ha anunciat l’esperada continuació, Alice in Wonderland: Through the Looking Glass, amb estrena prevista el 2016. Les tecnologies digitals han permès realitzar uns acostaments cada cop més espectaculars a l’especial món surrealista de Carroll.

Alice in Wonderland (1903) Alice in Wonderland (1915)

Alice in Wonderland (1949)

Alice in Wonderland (1951) Com es va fer l’Alícia de Disney
Alice in Wonderland (2010) Els efectes especials

Altres obres han adaptat lliurement l’univers de Carroll. Aquest és el cas per exemple de l’obra del mestre surrealista txec Jan Švankmajer de 1988 anomenada Něco z Alenky, guanyadora del premi al millor llargmetratge al Festival d’Annecy, que combina stopmotion i imatge real, o la de la pel·lícula independent Malice in Wonderland de 2009, que ens aproxima a la cara fosca del món d’una Alícia dels nostres temps rodejada de mafiosos i bales.

]Něco z Alenky (1988) Malice in Wonderland (2009)

Alícia i la televisió

El canal SyFy va produir l’any 2009 una minisèrie protagonitzada per Caterina Scorsone amb una Alícia judoca del segle XXI. El 2013 el canal americà ABC va voler continuar l’èxit de la seva sèrie Once Upon a Time basada en l’univers dels contes clàssics, creant un spin-off centrat en el món de Carroll. L’experiència no va tenir gaire èxit i va ser cancel·lada després d’una única temporada. L’any 1999 l’NBC va emetre una adaptació protagonitzada per Tina Majorino en format de pel·licula amb efectes especials digitals i un important treball de marionetes de Jim Henson.

S’han realitzat adaptacions puntuals des de tota classe de sèries d’animació, com aquests exemples de Hello Kitty i Betty Boop, o sèries d’anime

La campanya promocional de la minisèrie Alice de SyFy va crear un original mapping que va omplir de conills varis edificis i carrers.

Més Alícia:

A %d bloguers els agrada això: