150 anys d'Alícia

Celebrem 150 anys de la publicació d’Alice Adventure’s in Wonderland, el clàssic de la literatura universal de Lewis Carroll. Alícia és un obra única lligada a un món ple d’humor, imaginació i absurditat que ha transcendit les fronteres de la literatura infantil i ha inspirat artistes, escriptors, cineastes, filòsofs, científics i psicoanalistes. El llibre té una segona part menys coneguda, Through the looking-glass, and what Alice found there.

Alícia està considerat un dels exemples més característics de la literatura de l’absurd i la seva estructura narrativa ha estat enormement influent. Alguns dels seus personatges com ara el Conill Blanc, el Barreter, el Gat de Cheshire o la Reina de Cors han esdevingut veritables icones de la nostra cultura.

És justament en els seus personatges icònics i en la seva especial narrativa en el que volem fer una especial incidència. L’univers d’Alícia ha estat utilitzat en una gran varietat d’àmbits diferents, adaptant la narrativa a les necessitats i capacitats dels diferents mitjans. Les adaptacions que s’han fet en cinema, sèries de televisió, dibuixos animats, còmics, animes, videojocs, obres de teatre,  musicals, òperes o ballets, han resultat molt variades en estil i  grau de fidelitat als personatges, escenaris o històries. També ha estat font d’inspiració d’obres d’art, des de les primeres il·lustracions que acompanyaven les edicions del llibre, fins a obres de grans pintors, escultors, videoartistes o fotògrafs. Així mateix Alícia i els seus personatges han inpirat nombroses obres literàries i cançons.

És tanta la influència i popularitat d’aquesta obra, que ha inspirat heroïnes que s’anomenen Alice com a homenatge en tota classe de productes culturals actuals. Així mateix ha donat nom al síndrome d’Alícia en terra de meravelles (AIWS, inicials en anglès) o micropsia, un trastorn neurològic que afecta la percepció visual on els pacients veuen els objectes molt més petits del que són.

Hem trobat tantes referències a l’obra de Lewis Carroll en diferents formats que ho hem separat en diferents articles:

Imma Garcia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.