Segurament tu també has caigut en la temptació de preguntar a les persones que t’envolten de quin color veuen aquest vestit. I és que durant els darrers dies la imatge d’aquest vestit s’ha viralitzat d’una manera espectacular, arribant a formar part dels 10 primers temes més tractats del dia en Twitter.

Tot va començar quan una usuària de Tumblr, Swiked, va preguntar a través de la seva pàgina de quin color veien el vestit, ja que ella i els seus amics no eren capaços de posar-se d’acord.

A partir d’aquest moment es va obrir el gran debat: de quin color és realment el vestit? Per què no tothom el veu igual? Qui té raó?

Com a bons éssers humans som curiosos, i poca gent es va poder resistir a l’enigma.

Si estudiem el cas des d’un punt de vista científic, trobem algunes explicacions que ens poden ajudar a sortir del dubte.

La resposta la trobem en les il·lusions òptiques: l’entorn de l’objecte en qüestió influeix directament en la percepció del color que tenim d’aquest. Així doncs, depenent de la il·luminació de la sala, del contrast, de la orientació de la pantalla… podem percebre un objecte de colors diferents.

Tot i així, us podeu continuar preguntant per què aquest vestit es percep diferent entre dos persones que estan mirant la mateixa pantalla, a la mateixa sala i amb la mateixa quantitat de llum. Doncs bé, la resposta a aquesta pregunta està en què cada cervell interpreta d’una manera diferent el context d’una situació. El cervell filtra intuïtivament el fons i la llum de la imatge per poder veure el color del vestit. Aquesta imatge però té una tonalitat blavosa i el fons d’aquesta tampoc és d’un color ben definit. Aquesta combinació provoca al cervell una confusió que fa que depenent de com percebis el fons, vegis el vestit d’una manera o d’una altra.

Així doncs, sí ets dels que veu el vestit blau i negre, vol dir que el teu cervell ha interpretat que el fons de la imatge és d’una tonalitat clara. Per altre banda, si el teu cervell percep el fons fosc, la part blava del vestit es converteix en blanca i la part negre en daurada.

Si la resposta que busqueu és, de quin color és verdaderament el vestit, podem afirmar-vos que sí ets dels que el veies blau i negre no anaves mal encaminat. El vestit original, dissenyat per Rowan és completament negre i blau.

Us deixem un vídeo on la dissenyadora parla de l’impacte del vestit i del seu disseny original.

Un cop resolts l’enigma del vestit, us deixem algunes altres il·lusions òptiques relacionades amb aquest, que potser també us faran ballar el cap..

Les figures són del mateix color en les dues imatges.

Si tapes la franja on es trobem les dos cares veuràs que són exactament del mateix color.

Els quadrats A i B són del mateix color.

Explicació d’algunes il·lusions òptiques més famoses:

Clàudia Coll

A %d bloguers els agrada això: