Durant els últims anys ens han començat a arribar més i més documentals dedicats al món del videojocs. El seu interès rau principalment en la visió que ens poden oferir del funcionament d’aquest indústria, ajudant-nos a comprendre la història i la evolució d’aquest mitjà i permetent-nos descobrir les històries que s’amaguen darrera d’algun dels jocs més mítics.

Us hem preparat un recull amb els principals exemples internacionals i de casa nostra, incloent des dels documentals pioners als documentals presentats en els darrers mesos, recollits segons el punt de vista principal:

  • desenvolupament de videojocs
  • videojocs mítics i empreses històriques
  • els gràfics
  • les bandes sonores
  • el costat fosc dels videojocs
  • els e-sports com a grans competicions

.

El sector del desenvolupament dels videojocs. Com han evolucionat les empreses?

.
Video Games: The Movie (2014)

Documental del productor  Zach Brach que segueix l’evolució d’aquesta indústria que mou milers de milions de dòlars. Com es fan, venen i consumeixen els videojocs fent una mirada enrrere a la història del videojocs i la seva cultura a través dels ulls de desenvolupadors, editors i consumidors. Un homenatge des de l’Atari a la XBox.

Indie Game: The Movie (2012)

Famós documental dels canadencs James Swirsky i Lisanne Pajot finançat a través de dues exitoses campanyes a Kickstarter. Es centre en la feina dels desenvolupadors de tres videojocs independents (Super Meat Boy, Fez i Braid) des del procés de disseny fins al moment del llançament comercial del producte.

Insert Coin (2014)

A Espanya també s’han fet documentals sobre la creació de videojocs. Aquest any ens han arribat un parell de treballs molt esperats pel sector i amb una factura molt cuidada. Insert Coin ha estat dirigit per Juan Miguel Pérez i Víctor Frías i compta amb una banda sonora original de David García Diaz. Finançat gràcies a una campanya de crowdfunding a Verkarmi, ens mostra una imatge clara de com està la indústria dels videojocs a Espanya i com és el procés de creació d’un videojoc  a través de les entrevistes  empreses desenvolupadores de videojocs.  Dividit en dos volums, el primer volum el podeu comprar aquí i el segon aquí.

Detrás del juego (2014)

El passat octubre va arribar el treball de final de grau de Xabier Pou i Marina Amores. El documental busca retratar la situació i estat anímic de la gent que hi darrera dels videojocs creats a Espanya. Un documental dividit en dues parts, la primera de les quals  es segueix en la mecànica de treball de Beautifun Games de la mà del seu exdissenyador Kevin Cerdà.

How Video Games Changed the World (2013)

Documental  de Charlie Brooker per Channel 4 on examina els que, segons ell, són els 25 videojocs més importants, tot narrant-nos la història del mitjà i el seu impacte en la cultura en general.

La història dels videojocs (2004)

Probablement aquest documental de Discovery Channel va marcar l’inici del boom de documentals, sent dels primers en fer una ullada retrospectiva al sector.

La Edad de Oro del Software español (1998)

Quins varen ser els pioners del sector del videojoc a Espanya durant els anys vuitanta i noranta? En aquest documental podem posar cara als que van obrir camí per a que avui el sector visqui una nova edat d’or.

Memorias: más allá del juego (2014)

Serie documental creada per Víctor Somoza. Tots els jugadors s’identificaran amb els testimonis de tota classe de jugadors de videojocs que ens expliquen totes les seves experiències i records.

The Gamer Inside (2012)

Documentat recull de més de 200 entrevistes realitzades per Jesús Fabre que ens porta a través de varis episodis dedicats als jugadors, la indústria, la cultura i l’educació a l’autèntica memòria viva de la història dels videojocs a Espanya.

.

Videojocs i empreses mítics: com es van crear alguns dels videojocs més jugats i què va passar amb Atari?

Minecraft: The Story of Mojang (2012)

Seguim la història de Mojang, una petita empresa que va obtenir un èxit fulgurant amb Minecraft i va passar a facturar milions, per acabar sent recentment adquirida per Microsoft.

The King of Kong (2007)

Probablement un dels primers grans documentals sobre videojocs. El treball de Seth Gordon ens aproxima a la llarga disputa entre Billy Mitchell i Steve Wiebe per aconseguir el récord mundial en Donkey Kong.

I Am Street Fighter

Capcom va decidir aprofitar el 25è aniversari de la franquícia Street Fighter per apropar-nos les vivències dels desenvolupadors des de les primeres entregues als de les més recents, així com músics, jugadors, col·leccionistes, etc…

Atari: Game Over (2014)

Fa trenta anys Atari va voler aprofitar l’enorme èxit de la pel·lícula ET posant a la venda un videojoc sobre el simpàtic amic que va fracassar estrepitosament per la seva deficient qualitat. Milions d’unitats es varen enterrar en el desert, i allà varen dormir fins que fa uns mesos una productora els va desenterrar mentre rodaven un documental que narrava el desastre de trenta anys enrrere. I ja tenim aquí el resultat. Microsoft va comprar els drets i es pot descarregar gratuïtament per celebrar el primer aniversari de la Xbox One.

World of Warcraft (2014)

Blizzard ha celebrat que ja fa 10 anys que el món de WoW es va introduir a les nostres vides. Seguirem la seva història de la mà dels seus creadors i la seva fidel comunitat.

Tetris. From Russia with love (2004)

Documental de la BBC que ens porta fins el 1984, quan des de la  Unió Soviètica un dels  jocs més mítics i addictiu va arribar a tot al món.

Halo 2 Anniversary. Remaking the legend (2014)

En el seu desè aniversari 343 industries, Bungie i Microsoft recorden el procés de creació  de Halo 2.

.

Com han evolucionat els gràfics en el món del videojocs?

.A Brief History of Graphics (2014)

Aquesta sèrie de cinc curts documentals ens mostra com han evolucionat en 40 anys els videojocs des dels pixelats de Pong fins al fotorealisme en 3D actual.  Podrem veure des dels “pioners del píxel” de la dècada dels 70, passant pel “regnat dels polígons” a mitjans dels 90, fins a l’explosió de les targetes gràfiques a inicis de segle.

Evolución de la Narrativa en los Videojuegos a lo largo de su Historia (2014)

Documental de Vicente Fontán Nowell i José Sánchez Leiva realitzat com a  Treball de Fi de Grau de Periodisme, ens mostra l’evolució de la narrativa des dels primers videojocs fins arribar a la narrativa cinematogràfica de les superproduccions actuals o a la narrativa interactiva.

.

La banda sonora dels videojocs

Diggin’ In The Carts (2014)

Red Bull Music Academy ens ha portat aquest any una websèrie de sis episodis dedicada als compositors de les bases sonores dels videojocs japonesos, uns herois desconeguts  de la música digital.

Podeu escoltar alguns dels temes més mítics en aquesta llista de reproducció preparada per la Red Bull Music Academy:

Europe in 8 bits (2014)

Documental de Javier Polo finançat a través de Verkami que explora el món de la chip music, un moviment que reutilitza el hardware d’antigues consoles GameBoy, Amiga, Atari o Commodore per crear un nou so i estil musical.

Beep (2016)

Finançat a través de Kickstarter, aquest documental que pretén reseguir la història del so en els videojocs es va començar a rodar el passat mes d’octubre i es preveu que s’estrenarà la primavera del 2016. Mentrestant, a la web del projecte s’aniran penjant webepisodes i algunes de les entrevistes que realitzin a compositors, dissenyadors de jocs o programadors.

.

El costat fosc dels videojocs

El món dels videojocs no deixa de tenir certs aspectes polèmics, alguns dels quals han donat lloc a alguns documentals recents.

Tropes vs. Women in Video Games (2014)

La sèrie documental de l’activista Anita Sarkeesian s’ha finançat a través d’una campanya a Kickstarter i ha aixecat molta polseguera mediàtica i reaccions de tota índole. És una àcida crítica als estereotips associats majoritàriament a les dones en el món dels videojocs, un mitjà on es sexualitza i deshumanitza els personatges femenins.

Love Child (2014)

El documental explora els efectes adversos derivats  de la creixent addició als videojocs en línia  a Corea del Sud. Ho fa a través de la història d’una parella que va deixar morir a la seva filla de tres mesos per malnutrició el 2010 mentre jugaven obsesivament a Prius Online. Els pares varen ser jutjats i es va considerar la seva addicció als videojocs un atenuant. És el primer cas jutjat per addició a internet.

Cyberland (2010)

Documental de National Geographic que ens parla de la l’addició als videojocs multijugador en línia a Corea del Sur a través de la història de persones reals que prefereixen viure una vida en el ciberespai enlloc que la seva vida real.

Com és la vida dels jugadors en els competitius torneigs professionals i lligues d’e-sports?

Beyond the Game (2008)

Documental holandès que segueix tres competidors en el campionat mundial de Warcraft III: The Frozen Throne.

Free to play (2014)

Documental  produït per Valve on seguim a tres jugadors professionals de diferents parts del món mentre competeixen per un premi d’un milió de dòlars en el primer Torneig  The International de Dota 2.

Generación Gamer (2011)

Mini-serie documental de la Liga de Videojuegos Profesional (LVP) que segueix les vides de dos jugadors de Halo: Reach de Dimegio Club.  Com entrenen? Com competeixen? Podeu veure-la aquí: Episodi 1,  Episodi 2Episodi 3Episodi 4.

%d bloggers like this: