La incorporació de robots al món laboral no és un fet nou. Ja fa anys que aquestes eines tecnològiques han estat incorporades en el dia a dia de molts humans i s’utilitzen per realitzar un procés o facilitar una determinada feina. Per exemple, en les cadenes de muntatge.

La recerca en robòtica ha evolucionat; actualment ens trobem davant d’una situació on els robots no només faciliten les nostres feines, sinó que són capaços de substituir directament els humans en determinades tasques.

Un exemple el podem veure en el robot Quill,  creat l’any 2010 per Narrative Science, una companyia amb seu a Chicago.  Aquest robot en els seus inicis realitzava reportatges de beisbol per la televisió i per mitjans esportius online. També era capaç de realitzar les declaracions dels ingressosde diferents companyies (com Forbes). Aquest va ser un indici que els robots podien ser prou competents com per realitzar de forma coherent i eficient el treball d’un ésser humà, igualant-ne la qualitat

Cinc anys desprès de la seva aparició, Quill no només es dedica al periodisme esportiu o a la realització d’informes d’inversions, sinó que  ha estat “contractat” per la CIA on identifica empreses que desenvolupen tecnologies que relacionades amb la seguretat nacional.

Un dels elements claus que permeten a Quill elaborar aquest tipus de feina són les dades; necessita anàlisis estadístics i inspiracions numèriques per realitzar aquests informes i obtenir informació i desenvolupar-la de manera correcta. Les companyies poden personalitzar els informes i seleccionar el llenguatge i el to amb el que volen que siguin redactats.

Un altre exemple de noves funcions atorgades a aquests éssers tecnològics ha sorgit de la Universitat de Calgary. El nou robot s’anomena MEDi i la seva tasca és ajudar als infants a perdre la por d’anar als hospitals a que els visiti el pediatre o a fer-se algun tipus anàlisis. Tots sabem que aquest fet no agrada a cap nen i que aquests solen tenir por i estan nerviosos. Així doncs, en MEDi interactua amb l’infant, li explica que ha d’anar fent i es converteix en el seu company durant la consulta. El nen empatitza amb aquest nou robot i es sent acompanyat. En el vídeo es pot veure com aquest robot parla i es relaciona perfectament amb la nena i com aquesta li fa cas en tot moment.

Uns estudis realitzats en aquesta universitat han demostrat que la presència de MEDi fa disminuir en un 50% dels casos els nervis que pateixen abans, durant i desprès de la intervenció els infants. És per aquest motiu que aquest robot ja s’està utilitzant en fase de prova a un hospital infantil de Alberta (Canadà) i està apunt de ser utilitzat en aquest 2015 en hospitals d’EEUU.

L’any que hem deixat enrere ens ha ensenyat com els robots poden ser una peça fonamental a les nostres vides. Hem vist robots que realitzen una simfonia de llums, amb habilitats en el camp del tap dance o en el ballet,  en el món culinari…

La innovació i la tecnologia continuen i continuaran innovant en aquest cap. No sabem quin és el futur que ens espera ni com aquests individus acabaran formant part de les nostres vides. El que  és segur és que existeixen moltes tipologies diferents de robots, i que molts d’aquests ens poden facilitar el dia a dia i influir en el nostre entorn més pròxim d’una manera positiva i agradable.

Clàudia Coll

A %d bloguers els agrada això: