El 2014 ens ha portat un món amb pantalles pertot. Continuament tenim estimulació visual múltiple. Però tota aquesta visió va acompanyada, molt sovint, de música. I és que la música ens ha acompanyat i ens acompanya en tots els moments i de formes ben diverses.

Aquest va ser l’any on vam veure robots al llocs i en els papers més sorprenents. Damon Albarn va presentar el seu primer disc en solitari, Everyday Robots. I va ser en un concert a Japó davant dos convidats molt especials, els robots Otonaroid i Telenoid, que escoltaven atentament. També al Japó vam veure robots músics i cantants a la setmana del disseny.

Vam poder veure “instruments” descomunals com una arpa humana de la mida del pont de Brooklyn que a més vam poder tocar a la RoundHouse de Londres. Es van organitzar concerts via wifi pública on els músics tocaven connectats via iPhone des de diferents estacions de metro. Vam veure instruments fets amb impressores 3D. Orquestres fetes per drons. I jardins on les plantes es podrien tocar com a instruments musicals.

També hem vist nous aparells per gaudir de la música. Prizm, uns altaveus que aprenen del que t’agrada i canvia la música d’acord amb els gustos de la gent que l’envolta. Pono, el reproductor musical creat pel músic canadenc Neil Young que vol mostrar les cançons amb la qualitat que tenen a l’estudi de gravació.

Si vols conèixer quina música s’ha escoltat més al món, o quina has escoltat tu, durant 2014, Spotify t’ho diu en la pàgina Year in Music. Per cert, Spotify, cansat de les crítiques dels artistes, va crear Spotify for Artists, una web que ofereix a artistes i mànagers explicacions sobre el model de negoci de Spotify i com treure’n el màxim partit. Això no ha evitat la sonora marxa de Taylor Swift i la seva discogràfica, que va retirar de la plataforma tots els seus discos pel poc retorn econòmic que els donaven. Tot i així, el darrer informe de la RIAA afirma que els ingressos per la música en streaming superen els de la venda de cds. Segons l’informe que cada any realitza Nielsen, la música en streaming ha augmentat un 54% i tot i que la venda d’albums ha baixat, la de vinils ha pujat un 52%, posant les dades de vendes al nivell de 1991.

En referència al tema de la monetització de la música, Tom DeLounge, el guitarra del grup Blink 182, ha creat Modlife, una plataforma de programari personalitzable que agilitza les vendes de productes del grup de música empaquetats per millorar l’experiència de l’usuari. Així, si vols comprar una entrada per un concert t’ofereixen a més anar a les proves de so, i tot lligant directament el grup amb el fan.

Ens hem omplert els telèfons d’apps, i en el cas de la música no ha estat menys. Apps de música per córrer, apps per aprendre a tocar instruments, apps que ajuden els cecs a “veure” a partir del que senten. Hem vist vídeos musicals fets amb telèfons mòbils, vídeos interactius com el de Coldplay, un video fet a partir de 14 aparells Apple. Skrillex va treure en seu darrer treball en un videojoc i vam veure el video amb drons en una presa dels OK Go. I, clar, Hatsune Miku es va presentar per primer cop a Nova York i no va deixar ningú indiferent.

Això, és clar, no vol ser un llistat exhaustiu. La música, ja ho déiem, és pertot i ens acompanya en tot el que fem. Al llistat de videojocs ja vam parlar de la música, que en alguns casos ha esdevingut tan mítica com els protagonistes mateixos. Hem parlat de grans bandes sonores, de festivals, instal·lacions fetes per músics, concerts amb tablets, apps de grups musicals, conferències i declaracions de músics… Posem el marcador a zero per començar un 2015 amb innovacions, tecnologia i molta, molta música!!!

A %d bloguers els agrada això: