El 2015 es pot considerar l’any en què els videojocs han estat reconeguts (per fi!) com una forma d’art en la cultura popular. Els videojocs estan canviant per arribar a una major diversitat de jugadors i una major varietat de tipus de joc. Amb la tecnologia actual, milions de propietaris de telèfons intel·ligents tenen una plataforma de jocs a la butxaca. Això ha portat a un cert debat sobre què vol dir actualment ser Gamer, per la qual cosa us recomanem aquest article on es parla de com ha canviat el perfil del jugador de videojocs en uns pocs anys.

Si parlem de jocs que han basat el seu èxit en el seu nou, sorprenent disseny, hem de començar parlant de Monument Valley, el seu disseny que ens recorda les il·lustracions d’Escher i la seva jugabilitat que força el nostre cervell a trobar l’opció correcta entre el que sembla impossible.

També inspirat en un artista, en aquest cas en William Morris, és el joc The Strawberry Thief, sorgit de la residència d’una creadora de videojocs, Sophia George, al Victoria & Albert Museum de Londres.

Altres jocs on trobem la supremacia del disseny són jocs sense història, que ens fan gaudir d’una experiència purament sensorial i vivencial, com Mountain o Within.

El món dels videojocs ens ha portat algunes (agradables o terrorífiques) sorpreses el 2014, com la notícia que Hideo Kojima estava col·laborant amb Guillermo del Toro per la continuació de Silent Hill, anomenada Silent Hills. De fet, el llançament es va fer mitjançant un teaser jugable anomenat P.T., sense que se sabés ni què era aquest joc ni qui havia darrera. El joc va tenir un gran èxit, arribant a ser llistat com un dels millors jocs de 2014 per diverses publicacions. Tota la història la trobareu aquí.

També va ser una sorpresa la retirada del videojoc Flappy Bird pel seu creador, Dong Nguyen, a causa, curiosament, del seu gran èxit. Un joc que adoraves o odiaves, d’una dificultat tremenda, que va desbordar totes les previsions. I la notícia que es treballava en el retorn de Grim Fandango, una gran alegria per als jugadors d’una certa edat o aquells que adoren els clàssics.

Cal posar en el rellevant lloc on pertoca la música dels videojocs, que ja no hem de considerar un complement sinó una part central en el desenvolupament de la història i les emocions del joc. Us deixem amb la llista de Kotaku de les millors bandes sonores de videojocs del 2014. I un parell que a nosaltres ens han agradat especialment, una més èpica i l’altra més techno. Gaudiu-ne!!!!

 

%d bloggers like this: