El 2014 no ha portat grans canvis respecte les xarxes socials. Hem pogut veure el naixement de noves xarxes socials, sovint molt enfocades a connectar professional d’un determinat nínxol. Però malgrat tot, i com ja va passant els darrers anys, Facebook, amb més d’1.350 milions d’usuaris, continua sent la xarxa social que lidera el mercat. Tot i així, si mirem els ratis de creixement dels darrers sis mesos de 2014 podem veure com Tumblr i Pinterest són les que han tingut un creixement més ràpid. Podeu veure un interessant resum en aquesta infografia.
De fet, Facebook continuat perdent usuaris en la franja més jove. Les raons principals que els joves donen per abandonar la xarxa és la manca de seguretat, seguida de la percepció que no és un lloc “divertit” (i hi ha qui diu que la presència de familiars més grans, com pares i fins i tot avis). Caldrà veure com afectarà aquest moviment d’usuaris la compra per part de Facebook del servei de missatgeria Whatsapp, el més emprat per part dels adolescents. Per la seva part, Youtube va tenir 6.000 milions d’hores vistes i 1.000 milions d’usuaris únics per mes. Cada minut s’hi van pujar 100 hores de vídeo.
Aquí podeu consultar l’estudi sobre comportament dels internautes a les xarxes socials a l’estat espanyol fet per IAB
Amb el final de l’any, les xarxes socials van fer una valoració del més vist, més tuitejat, més popular a cada una.
Facebook va crear el site Facebook Year in Review, amb les imatges que resumeixen l’any i els temes més populars (el Mundial de futbol, l’Èbola, el fenòmen viral de l’Ice Bucket…).
El mateix ha fet Twitter amb la pàgina The year on Twitter es on poden trobar els hashtags més utilitzats en 2014 per mesos. El més populars són, com no, els esports però també campanyes com “Bring back our girls” per reclamar l’alliberament de les nenes nigerianes raptades pel grup Boko Haram, les condolències per la mort de Robin Williams o l’aterratge de la sonda Rosetta.
Un altre tret característic del 2014 és que els governs han entès la importància de ser presents a les xarxes socials. A finals de 2014, el 83% dels països membres de les Nacions Unides tenia una presència a Twitter, sovint amb comptes “personals” dels seus caps d’Estat i Presidents. La xarxa social ha esdevingut un forma paral·lela del que en podríen anomenar “diplomàcia virtual”. Segons l’informe Twiplomacy , un estudi anual realitzat per Burson-Marsteller sobre l’activitat dels caps d’Estat, de Govern i de la diplomàcia de tots els països del món en la xarxa de microblogging. A finals de 2014, el 83% dels països membres de les Nacions Unides tenia una presència a Twitter.
Fonts:
http://www.redinnova.com/2014/12/12/tendencias-facebook-youtube-2015/
http://mashable.com/2014/12/19/study-teens-fleeing-facebook/
http://time.com/3641760/teens-leaving-facebook/
http://ticsyformacion.com/2014/12/22/redes-sociales-en-2014-infografia-infographic-socialmedia/
http://mobileworldcapital.com/cat/article/835
http://www.webempresa20.com/blog/las-30-redes-sociales-mas-utilizadas.html
http://www.ticbeat.com/socialmedia/estudio-twiplomacy-2014-la-diplomacia-avanza-en-twitter/