Marta Pallarès. NÚVOL. 19/11/2014

Ha nascut a Youtube una comunitat de nous crítics literaris. S’anomenen a si mateixos booktubers i han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans. Aquests nadius digitals mostren que literatura i les noves tecnologies són compatibles i que llegir és un plaer que es pot compartir.

Vivim submergits en un entorn canviant dominat per la tecnologia digital. Gràcies a Internet, els mitjans de comunicació tradicionals han evolucionat cap a noves maneres de comunicar i els nous mitjans, entesos com aquells que permeten la interacció, han convertit l’usuari de la xarxa en un productor de continguts culturals. Sembla que els més joves són els grans protagonistes d’aquesta revolució en la comunicació. Primer, perquè amb tota naturalitat incorporen aquests mitjans a la seva quotidianitat i segon, perquè mostren unes habilitats sorprenents per apropiar-se’ls. Si tenim en compte que les manifestacions visuals —ja sigui fotografia o audiovisual— atrauen molts joves i generen més viralitat que un document escrit, no ens pot estranyar que el fenomen dels booktubersemergeixi amb força i guanyi seguidors cada dia.

Booktube és la comunitat a Youtube on aquests joves entusiastes promouen l’hàbit de la lectura. Des de casa comparteixen la seva passió pels llibres enregistrant vídeos de poc més de 5 minuts de durada plens de creativitat i originalitat. Amb una destresa i un enginy sorprenents, ressenyen llibres, recomanen novetats, mostren les seves biblioteques i fomenten el debat literari mitjançant reptes i opinions. Tenen la gràcia d’explicar en pocs minuts la seva experiència amb el darrer llibre llegit. Però més a més mostren un domini total del mitjà perquè s’encarreguen de l’edició, musicalització i difusió de les seves creacions a les xarxes socials.

El fenomen dels booktubers, molt important a l’Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic i Argentina, demostra que la lectura ha deixat de ser un hàbit solitari, aïllat i silenciós per convertir-se en una pràctica col·laborativa. I potser el més important des del punt de vista didàctic és que es mostra com una eina molt eficaç per fomentar la lectura entre un jovent sovint poc motivat per aspectes culturals.

El Bernat, la Marta, la Nessie i l’Aby són quatre booktubers catalans pioners al nostre país. Els seus canals a Youtube, Perduts entre llibresRecomanacions de llibresEl món és un mot abracen més de 260 seguidors i, entre d’altres, s’hi poden trobar ressenyes de llibres juvenils tan coneguts comEls jocs de la fam, Pulsacions, El noi del pijama de ratlles, Play i, òbviament, la saga de Harry Potter.

Tot i que aquest fenomen atrau majoritàriament un públic molt jove, l’escriptora catalana Gemma Lienas ja fa 2 anys que encomana les ganes de llegir a través del seu canal. A més de trobar presentacions dels seus llibres, en recomana d’altres i aconsella maneres d’escriure. En aquest vídeo, l’escriptora ens recomana el llibre El rastre brillant del cargol.

%d bloggers like this: