Una nova edició de Fira Tàrrega, la gran fira catalana de les arts de carrer, està a punt de començar. És per això que  amb la col·laboració de Jordi Duran, director artístic de la Fira, us hem preparat una selecció dels espectacles que creiem que més us poden interessar i sorprendre pel seu ús de les noves tecnologies (detecció de moviment, creació i disseny sonor, videoart…) o la seva temàtica. Ja no teniu excusa per no sortir aquest cap de setmana de casa!

Comencem per una de les Rutes que la Fira mateixa proposa. El nom Planeta Mart, ja promet molt!

Ruta Planeta Mart:

Et sents diferent i valores la diferència? La cara més avançada, i potser amb més personalitat, de FiraTàrrega.

.

Thank you for dancing de Les filles Föllen

Espectacle de dansa amb un rerefons molt lúdic que busca la participació del públic. Plantejat com un videojoc en viu, els espectadors dirigeixen una seqüència narrativa dels esdeveniments protagonitzats. El públic va donant les instruccions als ballarins sobre els moviments a fer, creant la coreografia.

A banda d’aquest espectacle, la companyia està treballant en la creació d’un videojoc real que permetrà crear la teva pròpia coreografia.

Chicken legz d’Animal Religion

Espectacle de circ. Us imagineu una experiència única de circ i moviment que té lloc en una granja? Els animals vibren, es mouen, volen i ballen en combinació amb la música electrònica. Els integrants d’aquesta companyia afirmen que no creuen en l’ésser humà, sinó en la bèstia que habita i controla el nostre interior. L’espectacle presenta una important investigació experimental del so.

.

.

Constructivo de Fundación Collado – Van Hoestenberghe i Piero Steiner

Luigi Maestrini i Rafael Lanza es van conèixer treballant en la construcció del Large Hadron Collinder (LGH) del CERN, a Ginebra, com tants d’altres immigrants italians i espanyols. El Luigi com a paleta qualificat i el Rafa com a mestre d’obra. Aquests dos paletes il·lustrats, en el seu escàs temps lliure, van començar a oferir petites conferències teatralitzades a casa seva als amics i companys de feina. Més tard es van filmar, discutint i jugant amb conceptes filosòfics, usant objectes, materials i els seus propis cossos. Els resultats són una sèrie de “performances” farcides d’humor i d’una humanitat desbordada que ells anomenen, simplement, L’Obra. I això és el que el public fa, realment: una visita d’obra en perpètua construcció.

Espectacle de teatre-perfomance en el qual part del discurs està relacionat amb les noves tecnologies (el CERN) i presenta un important treball de so.

Close Encounters of the Different Kind de Stereo Akt.

Un grup d’aliens de diferents galàxies i amb aparença humana ha vingut per controlar la Terra. En l’establiment de la seva nova llar afronten diferents reptes, com el de la comunicació amb els humans. El nou treball d’aquesta companyia hongaresa, dirigida per Martin Boross, en coproducció amb FiraTàrrega, és un site specific que tracta sobre la distància, la imprevisibilitat, la seguretat i la familiaritat i que involucra un col·lectiu d’immigrants locals. Un espectacle de teatre gestual i visual que incorpora música en directe, dansa i videoart.

Espectacle de teatre gestual i visual que incorpora música en directe, dansa i videoart.

Los nadadores nocturnos de Draft.Inn

Espectacle que retrata un món malalt i fragmentat que no deixa espai a la innocència. A partir dels temes de la paternitat, la violència i el canvi social es connecten l’esfera privada i l’esfera pública en un espectacle de veus fragmentades que configuren un teixit textual d’històries que dibuixen el paisatge humà d’una ciutat colpejada.

Espectacle teatral amb un discurs visual i un treball de la imatge molt important.

.

La velocidad del zoom del horizonte de Cia. Teatro de Arena

Espectacle teatral d’un gènere poc corrent: la ciència-ficció, en que quatre personatges juguen a embarcar-se en una nau espacial per explorar la seva creativitat i desvetllar els misteris de l’univers.  Un espectacle de ciència-ficció bastit des de la simplicitat escènica, farcit de diàlegs que condueixen a conclusions paradoxals sobre el coneixement i sobre la mateixa condició humana. Un viatge cap a la comprensió que us portarà des de la física quàntica fins als replecs més inhòspits de l’ànima, des de l’experimentació fins a la incertesa més absoluta.

Altres espectacles destacables:

.

Travelling de Catalina Carrasco

Performance en què s’uneixen la dansa i la tecnologia interactiva. La ballarina/performer porta incorporat un acceleròmetre 3D inalàmbric i els senyals registrats són processats a temps real per generar, modular i llançar els sons que conformen la banda sonora. A partir de diferents abstraccions de situacions quotidianes, la peça convida a reflexionar sobre l’individu i el seu paper a la societat.

.

.

La Guillotina de Bohemia’s

Instal·lació. A partir d’una aplicació que us podeu baixar al vostre mòbil o a la vostra tauleta (sistema Android), se us ofereix la possibilitat d’accionar el mecanisme que posarà en funcionament una gran guillotina que farà possibles les vostres sentències sobre les idees, els desitjos o les persones que més us turmentin. Una proposta a cavall entre la metàfora, la instal·lació i la performance, ideada pel creador i escenògraf Iago Pericot i plantejada com un exercici alegre de catarsi per alliberar pressions i alleugerir els nostres maldecaps quotidians.

Una casa en Asia de Agrupación Señor Serrano

Una experiència multiplataforma on es barregen la realitat i les seves còpies per explicar l’operació de recerca i captura més gran i més llarga de la història.

A partir de l’episodi de l’assalt a la casa d’Ossama Bin Laden al Pakistan per part dels marines americans, l’Agrupación Señor Serrano construeix un retrat pop de la dècada que va seguir l’11-S i que va donar pas al segle XXI. Un relat en clau de western, referenciat en la novel·la Moby Dick, que inclou maquetes, videprojeccions, manipulació de vídeo en temps real, videojocs, mons virtuals i performance.

El rei Gaspar de Fora de lugar

El rei Gaspar reparteix publicitat en un carrer comercial. Però, qui hi ha darrere la barba d’estopa? Inspirat en el llibre homònim de Gabriel Janer Manila, foradelugar construeix un espectacle que explica la història d’un lluitador que aspira a una vida millor per a ell i la seva família. Una reflexió sobre la immigració que ens permetrà conèixer la vida amagada del seu protagonista i viure en primera persona els seus pensaments, els seus sentiments, els seus records, els seus desitjos i els seus somnis. Espectacle de performance que utilitza tecnologia multimèdia per mostrar imatges en moviment i crear una atmosfera sonora especial.

Big Bounce de Col·lectiu Big Bouncers

Espectacle de dansa contemporània que proposa un viatge que qüestiona la temporalitat del fet escènic a partir de cossos que es transformen, es substitueixen i es complementen contínuament. La peça està plantejada com una performance centrada en el moviment i la paraula, establint un diàleg lúdic amb el públic a partir de la improvisació. Pren el nom de la teoria homònima que suggereix que podríem estar vivint en el primer de tots els universos però és igualment provable que estiguem vivint a l’univers dos mil milions ( o en qualsevol d’una seqüència infinita d’universos).

.

Si us heu inscrit a la fira com a professional, podreu trobar dins de la Programació d’Activitats Professionals el divendres 12 de setembre  el taller “Les interaccions entre el projecte cultural i les seves plataformes digitals. Aplicació del cas dels festivals”, organitzat pel Programa de Gestió Cultural de la UB.

Aprofitem per recordar-vos que en les properes setmanes també tindreu la oportunitat de veure alguns espectacles d’arts escèniques que presenten innovacions digitals:

Festes de la Mercè de Barcelona. Del 19 al 24 de setembre

.

Us presentem la selecció  que ha realitzat Bcnlab dels espectacles més interessants des del punt de vista de la innovació digital.

Entre les propostes de les Festes de la Mercè hi trobareu mappings (a la façana del Museu de Geologia de la Ciutadella el mapping interactiu Amadeus, elaborat per Eyesberg Studio, un espectacle de música, colors i imatges en què mitjançant sensors de moviment i tècniques de videomapatge el públic decidirà la música que sona; i a la façana de l’Ajuntament Barcekholm, obra de l’estudi de comunicació audiovisual Nueveojos en coproducció amb Estocolm, ciutat convidada a la Mercè 2014, dirigit per Mariona Omedes. Narra la història d’amor entre dos edificis, la Casa Gran de la plaça de Sant Jaume i el palau Arvfurstens, seu del ministeri d’Afers Exteriors suec), espectacles de d’arts escèniques (com ara Trinity,  on sensors repartits pel cos d’Óscar Sol, ànima d’Electronics Performers, i els seus moviments traçaran una coreografia audiovisual plena de textures) o instal·lacions de llum i so a la Ciutadella de  PlayMID, un estudi que explora les possibilitats de combinar l’enginyeria informàtica, l’enginyeria electrònica i el disseny.

La tecnologia també serà present en altres propostes, com La consagració de la primavera versionada per Roger Bernat, en què el públic rebrà auriculars sense fils per moure’s; en els insectes de Vida acuática que ompliran l’Umbracle, obra de l’enginyer industrial Raúl Martínez/Ferroluar; en les videoprojeccions de l’acròbata Tobias Wegner i en el muntatge de la companyia eVenti Verticali, que recordarà videojocs dels anys 80; en la proposta coreogràfica de Nats Nus, en què dansa i tecnologia ballaran plegades a Transforma-T, i en la màgia dels d1gits, prestidigitadors del segle XXI.

Fira Mediterrània de Manresa. Del 9 al 12 octubre

.

La fira dedicada a la cultura popular i les músiques del món va presentar la seva programació el passat dilluns. Aquest any aposta per formats sorprenents que apleguin el que és tradicional amb la tecnologia.

Un exemple d’això és l’espectacular fusió de dansa vertical i videojoc dels italians Eventi Verticali a Wanted o l’espectacle Tauromàquina de la companyia Animal Religion, en que dos acròbates s’enfronten a un toro mecànic.

En l’apartat musical destaca la proposta Despertaferro Tocatta de Xavi Lloses i David Sarsanedes, una sèrie d’improvisacions per a electrònica i campanar que es farà controlant amb un teclat les campanes de la Seu de Manresa.

A %d bloguers els agrada això: