El joc El món d’Espriu engloba elements de la seva vida personal i de la seva obra literària amb l’objectiu de crear un pont entre la gent jove i l’autor.

L’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Cultura han presentat el videojoc El món d’Espriu, basat en l’obra i la figura de l’escriptor Salvador Espriu, de qui l’any passat va commemorar-se el centenari del seu naixement. El videojoc, impulsat per ambdues institucions, és un projecte únic i pioner a Catalunya, que gira al voltant del món del poeta. Engloba elements de la seva vida personal i de l’obra literària amb l’objectiu de crear un pont entre la gent jove i l’autor.

L’objectiu principal d’El món d’Espriu és arribar al màxim nombre d’usuaris de la franja d’edat entre 11 i 16  anys, tot i ser un producte atractiu per a adults. El joc té com a objectiu acostar l’autor al moment actual, en què els avatars del videojoc esdevenen una evolució de la tradició titellaire, tan recurrent en l’obra d’Espriu. L’artista visual Carme Sanglas ha realitzat els esbossos de personatges i dels fons que han estat la base de les il·lustracions. El dissenyador i guionista del joc ha estat el professor i expert en productes interactius Carlos González Tardón.

El món d’Espriu, un compromís històric, literari, social i creatiu

Tal i com ha deixat palès la celebració de l’Any Espriu 2013, l’autor és un dels escriptors que manté un major compromís cívic en l’àmbit de la literatura catalana. La seva predilecció pels titelles, el seu llenguatge proper a la realitat i el seu suport constant a moviments socials evidencien la importància que tenia per a l’autor sentir-se a prop del seu públic. El videojoc pretén mantenir el compromís cívic del poeta i traslladar-lo a l’actualitat, respectant l’esperit original de la seva obra. En són un exemple els avatars dels videojocs, que són una evolució de la tradició titellaire que utilitza Espriu en la seva obra.

La raó de ser d’El món d’Espriu és aconseguir que els usuaris de videojocs coneguin, reconeguin i juguin amb l’imaginari ric i lúdic que proposa Espriu, amb els seus països i ciutats fantàstiques i els seus personatges hiperbòlics. Però el joc no oblida que sota d’aquests mons de fantasia hi ha una actitud crítica cap a la realitat latent i palpable que envoltava l’autor.

Accés a El món d’Espriu

Els usuaris poden accedir al joc a través de la plataforma online www.eduCaixa.com que l’Obra Social “la Caixa” posa a la disposició de tota la comunitat educativa per complementar l’educació formal de les escoles amb propostes i recursos pedagògics de temàtica social, cultural, científica i mediambiental.

També s’hi pot accedir mitjançant el portal web dedicat a la celebració de l’Any Espriu (www.anyespriu.cat), a través de la secció “Recursos”.

En tots dos casos, els usuaris poden jugar sense necessitat de descarregar-se cap aplicació. El joc es troba disponible en 3 idiomes (català, castellà i anglès) i estableix el rànquing de puntuacions de cada usuari, amb el repte de superar-lo cada vegada que es connecti a El món d’Espriu.

El joc s’inicia a Sinera (Arenys escrit a l’inrevés), una de les ciutats del’imaginari literari creat per Espriu. En aquest nivell, el jugador controlarà a Esther en la seva recerca de la salvació del seu poble evitant l’oblit, representat per mitjà de la desaparició del personatge si no aconsegueix arribar a temps als punts de control, ens lumínics vinculats al mite de la Càbala.

Sepharad (La Pell de Brau) és el segon nivell. És un dels països imaginaris d’Espriu, que en la seva obra poètica representa Espanya. En aquest nivell, l’usuari haurà de continuar l’aventura intentant evitar els perills, mentre intenta trobar les parts del cor del Rei per a restablir l’equilibri, que és l’objectiu final del joc. Es tracta d’un nivell amb forts vincles amb l’obra La Pell de Brau i tot el seu imaginari.

Susa és la capital de Pèrsia i llar del Rei. Igual que en l’obra de teatre, el personatge s’hi haurà d’infiltrar sense ser descobert per poder-se apropar al Rei i aconseguir que perdoni el poble d’Esther del tràgic destí.

Assuerus és el nom del Rei i en aquest nivell Esther haurà de sortejar diversos reptes dins del Palau. Es tracta d’aconseguir la darrera peça del cor reial i retornar-lo al seu lloc d’origen. Això comportarà la salvació i la il·luminació del seu poble, temes recurrents en tota l’obra d’Espriu.

El joc finalitza amb una frase de Salvador Espriu (aleatòria cada cop que es juga) que pot ser compartida a les xarxes socials conjuntament amb l’enllaç al joc.

%d bloggers like this: