Literatura enriquida

L’arribada del format digital al sector del llibre ha comportat múltiples canvis i innovacions durant els últims. Actualment són innumerables els diferents formats digitals en que podem llegir (o inclús escoltar a través d’audiobooks) les novetats editorials com els clàssics literaris, en multitud de suports (ja sigui en lectors de llibres digitals com el Kindle d’Amazon o tauletes com l’iPad) i a través d’incomptables serveis (des d’Amazon, iTunes a Nubico, Oyster, Scribd, Kobo, Nook…).

Però les innovacions no només han arribat en la manera en que consumim els llibres, sinó en els mateixes possibilitats que els formats digitals han permès anar explorant. Aquí us volem presentar alguns exemples per a que pugueu fer un tast:

La realitat augmentada

La realitat augmentada permet traspassar els límits físics dels llibres. A través de l’ús de dispositius electrònics, sensors i webcams es poden descobrir continguts que no es troben presents directament en el llibre físic, que poden correspondre a animacions, textos afegits, etc.

El projecte Digital Pop-up book ha reinventat la poesia visual a través del que anomenaríem poesia augmentada. El llibre només mostra patrons en blanc i negre que a través de l’ordinador i una web-cam es transformen en textos poètics.
Un altre exemple diferent és Sensory Fiction, un llibre que a través de sensors pretén comunicar diferents estats d’ànim en el lector.

El dissenyador Martin Kovacovski també utilitza aquestes eines per permetre’ns interactuar i descobrir aspectes dels llibres que estem llegint:

Jekyll and Hyde Augmented Reality Book Die Kelten

Però on realment la realitat augmentada ha estat àmpliament utilitzada és en el sector de la narrativa infantil. Són molts els exemples que podem trobar en el mercat des del nivell lúdic fins l’educatiu.

Monsters Inc., An Augmented Reality Book MagicBook, app mòbil augmentada per lectors de 3 a 5 anys
IMAG·N·O·TRON.The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
IMAG·N·O·TRON: Numberlys Edition

.

L’any 2012 Sony va presentar els Wonderbooks, els primers llibres que arribaven a PlayStation 3. A través d’un llibre físic els nens podien interaccionar amb el llibre i trobar-se immersos dins d’ells. El primer títol que es va presentar va ser un Llibre d’Encanteris ambientat en l’univers de Harry Potter que va escriure la coneguda escriptora J.K.Rowling.
.

Wonderbook: Book of Spells de J.K. Rowling Wonderbook: Book of Spells de J.K. Rowling. Making off

Les bookapps

Les apps per a llibres són un altre segment del nou mercat desenvolupat en els últims anys. El ventall de possibilitats que s’obra als editors és molt ampli, però els resultats no són sempre tan aconseguits com els que us proposem a continuació.  La interactivitat, la barreja entre animació i lectura, la inclusió de so, la informació afegida sobre alguns dels aspectes de la història o els personatges, o la possibilitat d’escollir el teu propi recorregut per la novel·la són alguns dels aspectes a destacar.

Alice for the iPad
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore iPad App
The Anne Frank App
Moby Dick  i Great Expectations de Interactive Novels de Penguin Books
The Invisible Kingdom
American Interiors de Penguin Books
Beside Myself: An interactive novel for the iPad iPoe – Edgar Allan Poe Collection de Play Creatividad
Los colores olvidados de Play Creatividad
Babel, the cat who would be king

.

Pry destaca entre els últims exemples que trobem de llibre sense fronteres, un híbrid entre el cinema, el joc i el text.

El còmic

El còmic digital encara està explorant totes les possibilitats que li pot oferir la tecnologia. Existeixen també diferents apps que permeten la lectura i la compra de còmics digitals com ara la coneguda Comics de ComiXology, però encara s’està lluny d’aconseguir les màximes potencialitats que la tecnologia ofereix per proporcionar als lectors una bona experiència de lectura.

La Douce de François Schuiten en realitat augmentada Midnight Rises, app de novel·la gràfica interactiva que comparteix univers amb el videojoc Midnight Star
Bottom of the ninth de Ryan Woodwards, la primera novel·la gràfica animada
2084, la primera app de novel·la gràfica en 3D

A la xarxa també podem trobar múltiples exemples de webcòmics com JL8 o Always Raining Here, que són pàgines web que ofereixen narratives serialitzades en formats que aprofiten les possibilitats que les xarxes poden oferir.

Tot un món per descobrir!

Imma Garcia

2 thoughts on “Literatura enriquida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s