La lectura d'avui: Del paper al Kindle i… a l’smartphone

23/4/2014, Juan Carlos López Revilla

El 23 d’abril és un dia molt especial per tots els que gaudim amb la lectura. La UNESCO el va declarar, el 1996,Dia Internacional del Llibre, i tot i que és una data celebrada en moltes comunitats autònomes espanyoles, té una gran tradició a Catalunya perquè és el dia de Sant Jordi, una diada en què és molt típic regalar als éssers estimats una rosa i un llibre. Per aquesta raó, és una ocasió perfecta per mirar enrere i repassar com han evolucionat els nostres hàbits de lectura durant els darrers anys i quin rol exerceixen els nostres smartphones actualment com a suports que ens permeten accedir a un, cada cop més ampli, ventall de llibres en format electrònic.

Segons Goodreads, el 37% dels usuaris d’smartphones admet utilitzar el seu telèfon per llegir llibres electrònics. Però aquesta no és l’única dada impactant desvetllada per aquesta enquesta. A més a més, el 13% dels propietaris d’un mòbil intel·ligent va admetre que el seu smartphone és l’únic dispositiu que fa servir per llegir. Aquesta dada és especialment rellevant si tenim en compte que el recorregut dels telèfons com a suport de lectura encara és curt. Malgrat això, és evident que en molt pocs anys, els smartphones estan aconseguint guanyar la confiança dels lectors que, fins no fa gaire, recorrien als llibres tradicionals de paper, una cosa que ja van aconseguir prèviament els lectors de llibres digitals que utilitzen pantalles de tinta electrònica. (…)

Encara que té dos anys d’antiguitat, l’informe que va elaborar Pew Internet el 2012, una associació sense ànim de lucre que analitza l’impacte d’Internet en la societat, ja reflecteix amb molta claredat com estaven evolucionant els hàbits de lectura de la població nord-americana, un «mirall» en què poden veure’s reflectides les preferències de la societat de la major part dels països més avançats. Ja aleshores el 21% dels adults va confessar haver llegit, com a mínim, un llibre electrònic durant l’últim any. I si ampliem el tipus de continguts electrònics a altres formats, com revistes, diaris o posts, aquest percentatge creix sensiblement: ni més ni menys que el 43% de les persones de 16 anys o més grans havia accedit a aquest tipus de continguts durant els últims 12 mesos.

Les dades mostrades pels informes de Goodreads i Pew Internet ens permeten intuir amb claredat la popularitat que estan adquirint no només els formats digitals de distribució de contingut textual, que poden ser gaudits en un ampli ventall de dispositius, sinó també els smartphones com a mitjà d’accés a aquests continguts. I és que, a més a més de la seva versatilitat, els telèfons compten amb una altra avantatge important: posen a la nostra disposició una llarga llista d’apps que, precisament, han estat dissenyades per desenvolupar la nostra experiència de lectura amb smartphones.

Apps per llegir més i millor

Si volem gaudir d’un llibre electrònic en un mòbil, només ens cal el fitxer que conté els continguts de la publicació i una app que ens permeti llegir-los, com Amazon KindleGoogle Play BooksKoboMoon+ Reader, entre moltes d’altres. Tot i això, la botiga d’aplicacions del nostre smartphone posa al nostre abast un ventall d’eines i serveis amb els quals se sentirà satisfet fins i tot el lector més exigent. Actualment ja comptem amb diverses apps associades a serveis que ens ofereixen una tarifa plana, de manera que, pagant una quota mensual, ens permeten accedir a un repositori de llibres digitals molt ampli. L’espanyola 24symbols, per exemple, posa a la nostra disposició un catàleg de més de 15.000 títols de tots els gèneres (relat, novel·la, assaig, poesia, conte, llibres professionals, etc). En podem llegir molts d’ells gratuïtament, però si volem tenir accés a tot el fons bibliogràfic, és necessari optar per una subscripció, el cost mensual mínim de la qual és de 5 euros.

OysterScribd són dues plataformes més de lectura que també contemplen un servei de tarifa plana atractiu. La primera d’elles posa a la nostra disposició un repositori de més de 200.000 publicacions, al qual podem accedir pagant una quota mensual de 9,95 dòlars (7,18 euros aprox.). L’oferta d’Scribd resulta, si és possible, encara més atractiva, amb més de 300.000 llibres de 900 editorials diferents. En aquest cas, la tarifa plana que ens permet accedir a aquests continguts requereix que paguem una quota mensual de 8,99 dòlars (6,49 euros aprox.).

I encara n’hi ha més. Si volem millorar les nostres aptituds de lectura incrementant la velocitat amb què som capaços de llegir i assimilar un text, podem recórrer a apps com Spritz Book ReaderFastreader (ambas para Android), o ReadQuickVelocity Speed Reader(per a iOS). Totes elles ens permeten obrir la major part dels llibres en un format electrònic, però a diferència de les apps de lectura convencionals, superposen una finestra en què ens van mostrant el text que volem llegir, paraula per paraula, però a una velocitat molt elevada. Acostumen a permetre’ns personalitzar paràmetres com la mida de la font i la freqüència amb què apareixen les paraules davant nostre. Segons els seus creadors, utilitzant amb freqüència aquestes apps per llegir els nostres llibres electrònics aconseguirem incrementar la nostra velocitat de lectura, que habitualment és d’unes 250 paraules per minut amb un 70% de comprensió, a entre 500 i 750 paraules per minut. Impressionant, oi?

Llegir l’article sencer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s